Seyahat Rehberi

Türkiye’nin Gastronomi Şehirleri

April 11, 2022
Contents [show]

Gaziantep’in Kebabını Tadın

Gaziantep, ülkemizin en önemli şehirlerinden bir tanesidir. Hem yeme - içme konusundaki zengin kültürü hem de tarihi zenginlikleriyle adından söz ettiren Gaziantep, neredeyse herkesin damak tadına hitap etmeyi başarır. Gaziantep mutfağını diğer şehirlerden ayıran ve önemli olmasını sağlayan birçok özelliği vardır. Bunlardan ilki kullanılan lezzetli baharatlardır. Her türlü yemeğe eklenen baharatlar damaklarda iz bırakan lezzetler ortaya koyar. Gaziantep’in en meşhur lezzetleri arasında beyran yer alır. Beyran çorbası, koyun yanağı ve boyun eti kısmından yapılır. Eşsiz bir lezzet olan bu çorba, genellikle kahvaltıda yenir. 

Antep mutfağının önemli lezzetlerinden bir tanesi de soğan kebabıdır. Birçok şehre ilham veren bu lezzet soğan ve kuzu köftesinin mükemmel baharatlarla birleşmesi sonucu oluşur. Antep mutfağının diğer önemli lezzetleri ise şunlardır:

  • Antep katmeri
  • Fıstık sarma
  • Nohut dürümü
  • İçli köfte
  • Yuvalama

Siz de mükemmel lezzetleri denemek ve yeme - içme kültürünüzü geliştirmek isterseniz Gaziantep otobüs bileti ya da Gaziantepuçak bileti alarak yolculuğa çıkabilirsiniz. 

Afyon’dan Köftesini Yemeden Ayrılmayın

Ege bölgesinin birçok açıdan gelişmiş şehirlerinden olan Afyon, meşhur lezzetleriyle de adından söz ettirir. Bu şehrimizde mutlaka denemeniz gereken en meşhur yemekleri arasında ise çullama köfte bulunur. Çullama köfteyi diğer köftelerden ayıran birçok özelliği vardır. Bu özelliklerden bir tanesi de birbirinden lezzetli baharatların harmanlanmış olmasıdır. Görsel açıdan da iştah kabartan bu lezzette köfteler hazırlanan yumurtalı karışıma bulanarak kızartılır.

 

Konya’da Etli Ekmek Lezzetini Deneyimleyin

Ülkemizin en sevilen şehirlerinden bir tanesi olan Konya, zengin yemek kültürü sayesinde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeyi başarır. Konya denildiğinde akla gelen lezzetler arasında etli ekmek yer alır. Etli ekmek birçok ilin kendi el lezzetiyle denediği bir yemek olsa da Konya’da deneyen kişiler başka yerde yemeyi reddeder. Etli pideye lezzetini veren; baharatlar ve iç harcıdır. Konya’nın diğer meşhur lezzetleri ise:

  • Mevlâna kebabı
  • Çebiç
  • Fırın kebabı
  • Kaygana
  • Papara
  • Bamya çorbasıdır.

Malatya’da Kayısı ile Lezzet Şöleni Yaşayın

 

Kayısının başkenti olan Malatya, yeme içme konusunda zengin seçeneklere sahiptir. Malatya’ya yolu düşen kişilerin mutlaka denemesi gereken lezzetlerin başında kayısılı kavurma gelir. Kayısılı kavurma, isminden de anlaşıldığı üzere kuru kayısıdan yapılır. Bu eşsiz yemeğin içine; maydanoz, kuşbaşı, nane ve baharat başta olmak üzere birçok lezzet eklenir. Ortaya çıkan eşsiz lezzeti uzun süre aklınızdan çıkaramayacağınızı garanti ederiz. Siz de en yakın tarihte Malatya’ya uçak bileti ya da otobüs bileti alarak yolculuğa çıkabilir; başta kayısılı kavurma olmak üzere birçok yöresel lezzeti deneyebilirsiniz. Biletlerinizi www.globalbilet.com üzerinden rahatlıkla alabilir, bir lezzet şöleni yaşayabilirsiniz.

Antakya (Hatay) Mutfağı ile Lezzetin Doruklarına Çıkın

 

Neredeyse herkesin damak zevkine uygun lezzetlere ev sahipliği yapan bir diğer yerimiz ise Hatay - Antakya mutfağıdır. Antakya’da sadece yemekler değil, tatlılar da oldukça meşhurdur. İlk olarak yemeklerden bahsetmek istiyoruz. Antakya mutfağının dikkat çeken lezzetleri arasında oruk yer alır. Görüntü ve lezzet açısından içli köfteye benzetilen oruk; fıstık, baharat ve kıymanın mükemmel buluşmasıdır. Ortaya çıkan iştah kabartıcı görünüm, yemek gurmelerinin vazgeçilmezi olmayı başarır.

Tatlılarda meşhur olmayı başaran lezzet ise künefedir. Elbette künefeyi Türkiye’nin istediğiniz her yerinde deneyimleyebilirsiniz. Fakat Hatay Antakya’da deneyeceğiniz künefenin tadını hiçbir yerde bulamayacaksınız. Mükemmelliği ile adından söz ettiren künefe, Antakya peynirinden yapılır. Global Bilet üzerinden Antakya’ya doğru yolculuğa çıkarak hem mükemmel bir şehri görme hem de farklı lezzetleri deneyimleme şansı elde edebilirsiniz. 

 

Sivas’ın Köftesini Bir de Yerinde Deneyin

 

İç Anadolu Bölgesi’nin en beğenilen ve sevilen illerinden bir tanesi olan Sivas, zengin yemek kültürüne ev sahipliği yapar. Sivas’ın birçok meşhur lezzeti bulunur. Bu lezzetlerden en dikkat çekeni kuşkusuz Sivas köftesidir. Sivas köftesinin mükemmel lezzetini başka hiçbir yerde bulamayacaksınız. Bunun yanı sıra Sivas’ın meşhur lezzetleri arasında:

  • Madımak
  • Sivas katmeri
  • Hingel
  • İçli köfte
  • Sivas kebabı
  • Divriği kebabı yer alır.

Siz de hemen Sivas uçak bileti ya da Sivas otobüs bileti alarak farklı ve eşsiz lezzeti deneyimleyebilirsiniz. 

 

Kastamonu’da Farklı Lezzetleri Deneyin

 

Etli pide konusunda Konya ile Kastamonu adeta bir yarış halindedir. İki şehrin de etli pidesi oldukça meşhurdur. Fakat Kastamonu'nun sadece etli pidesi değil, aynı zamanda banduma ve kuyu kebabı da ünlüdür. İlk olarak banduma ile başlamak istiyoruz. Banduma; hindi eti, ceviz ve yufka birleşiminden oluşur. Kuyu kebabı ise genellikle düğünlerde ikram edilir. Kuyu kebabı yapılırken kullanılan kuzu, ağır ağır pişer. Bildiğiniz gibi bir yemeğe lezzetini veren yavaş yavaş pişmesidir. Gün boyu pişen kuzunun yumuşak tadını başka hiçbir yerde bulabileceğinizi düşünmüyoruz. 

 

Kayseri’de Mantı Yemeden Olmaz

 

Kayseri’nin en meşhur yiyecekleri arasında mantı yer alır. Ülkemizin birçok yerinde yapılan mantı, Kayseri’de oldukça lezzetlidir. Kayseri mantısını diğer şehirlerdeki yiyeceklerden ayıran birçok özelliği bulunur. Bunlardan bir tanesi de küçük küçük yapılan mantılardır. Bir yemek kaşığı içine 40 tane mantı sığdırmaya çalışılır. Türkiye’nin hiçbir yerinde bu kadar özenli ve küçük yapılan mantı bulabileceğinizi düşünmüyoruz. 

Kayseri ilinin diğer meşhur yemekleri ise:

  • Yağlama
  • Kurşun aşı
  • Pöç
  • Develi cıvıklısı
  • Tahinli katmer
  • Sucuklu köftesidir.

Kayseri ilinin lezzetlerini denemek için en ucuz uçak bileti arayışına girebilir, eşsiz yemeklerin tadına bakabilirsiniz. 

 

Tokat’ta Dillere Destan Kebap Şöleni

 

Tokat ilinin gastronomi şehirleri arasında yer almasını sağlayan lezzetler arasında Tokat kebabı yer alır. Tokat kebabı, birçok ilde taklit edilen fakat bir türlü aynı lezzet yakalanmayan bir yemek çeşididir. Tokat kebabının yapımında birbirinden lezzetli sebzeler kullanılır. Bu nedenle kebabı deneyimlemek için uygun mevsimi yakalamanız gerekir. Kebabı yemek için en uygun zamanlar ise; Mayıs ve Ekim aylarıdır. Siz de bu aylara uçak bileti ayırtarak, birbirinden enfes Tokat lezzetlerini deneyimleyebilirsiniz.

Categories : Seyahat Rehberi