Seyahat İpuçları

Kültür Turları Nedir?

June 24, 2022
Contents [show]

Kültür Turları Nedir?

Kültür turizmi; şehir dışı veya yurt dışındaki tarihsel kültür varlıklarını, doğal güzellikleri, sanat eserlerini, mutfağını ve yerel halkın yaşayış biçimini tanımaya yönelik seyahat anlayışıdır. Sadece tarihsel değil, güncel varlıkları da kapsayan bir terimdir. Uçak bileti alıp bir otele yerleştikten sonra tüm gün havuza girip, akşam olunca çarşı gezmekten öte bir anlayış olduğu için, oldukça doyurucu bir tarafı da vardır. Kültür turları yapmak için mutlaka uzak yerlere gitmeniz gerekmez. Bulunduğunuz şehirde veya otobüs bileti alarak gidebileceğiniz yakın şehirlerde de kültür turu gerçekleştirebilirsiniz. Bireysel yapıldığında daha etkili olan bu geziler, kitle turizmi (mass tourism) ile karşılaştırılabilir. Türkiye’deki turların çoğunluğu her şey dahil gerçekleştirildiği ve kalabalık bir toplulukla birlikte yapılır. Tüm işi tur şirketlerinin hallettiği bu sistem, ekonomik açıdan mantıklı olması ve turistlerin yapması gerekenlerin minimum düzeyde tutulması gibi sebeplerle çok fazla tercih edilir. Ancak büyük kitlelerin bir arada dolaşması bazı tahribatlara yol açabildiği gibi turistlerin yeteri seviyede bilgilenmesini de engeller. Bu noktada kitle turizmini kültür turizmi ile karıştırmamakta fayda var. 

Kültür turizmi yalnızca yapıları yerinde görmek ve önünde fotoğraf çektirmekten ibaret değildir. Bir toplumun gelenek ve göreneklerini, yaşam tarzlarını, mutfaklarını da deneyimlemektir. Kültürel mirasa saygı duyarken korunması için yardımda bulunacak bilinçte bir gezi şeklini tanımlar. Kültür turu yapan turistler de bu bilince sahip, genellikle eğitim düzeyleri yüksek, grup halinde dolaşırken nasıl davranması gerektiğini bilen kişilerdir. Genel kültür seviyelerinin yüksek olduğu düşünülen amaçlı kültür turistleri, diğer kültürleri öğrenmek amacıyla yola çıkar. Gezici kültür turistlerinin amacı da belli bir donanım olsa da eğlence odaklı bir deneyim bekledikleri de söylenebilir. Bir seyahatin hakkını sonuna kadar vermenizi sağlayacak bu yazımızda, gerçek bir kültür turisti olmanız için bazı ipuçları verdik.

Tatile çıkacağınız zaman hazırlık aşamasında gitmek istediğiniz yere karar verir, gerekliyse pasaport ve vize işlemlerini bitirir, uçak bileti veya otobüs bileti alır, konaklama rezervasyonları yaparsınız. Kültür turlarında uçak biletiniz şirket tarafından alındığı ve rezervasyonlarınız yapıldığı için size çok az iş düşer. Bavulunuzu toplamak bunlardan biridir. Seyahat edeceğiniz yerin hava durumunu araştırmak ve diğer gezginler ile yerel halktan bilgi almak önemlidir. Çok soğuk yerlere giderken termal giysiler gibi sıcak tutan eşyalar almalısınız. Sıcak yerlere giderken de güneş kremi ve şapka gibi eşyaları unutmamalısınız. Gerek duyulabilecek ilaçlar ile acil durumlarda kullanılabilecek malzemeler de katıldığınız tura göre farklılık gösterir. Ayrıca turlar rehberli olsa da önceden internet üzerinde yer alan şehir rehberlerini okumakta fayda var. Global Bilet bloğumuzda yer alan detaylı şehir rehberlerinde görebileceğiniz üzere nereler gezilir, ne yenir, tarihi eserler nelerdir gibi detaylara göz atmak, gezeceğiniz şehirleri daha yakından tanımanızı sağlar. 

Bir gezinin en önemli noktalarından biri mutfak kültürüdür. O bölgede yetişen ürünleri, farklı yemek tariflerini, kültürel zevkleri keşfetmek oldukça keyiflidir. Türkiye’de her yerde pizza yiyebiliyor olsanız bile İtalya’ya gittiğinizde yerinde denemeniz gerekir. Günlerinizi bir İtalyan gibi geçirirken kendinizi onlara daha yakın hissedeceksiniz. Bu yüzden sadece karnınızı değil, ruhunuzu da doyurmalısınız. Mutlaka büyük restoranlarda vakit geçirmeniz gerekmiyor. Her ülkenin kendine ait sokak lezzetlerini denemek de çok önemlidir. Hatta başka etkinliklerden ödün vermeden ayırdığınız kısa bir sürede çarşı ve market gezerek neler satıldığına göz gezdirebilirsiniz. 

Elbette gittiğiniz yerlerdeki antik kentler, müzeler, sanat galerileri, festivaller, bienaller, konserler, oyunlar, doğal güzellikler, sergiler ve daha fazlası ziyaret edilmeli. Müzelere ve ören yerlerine ücretsiz veya indirimli girmenizi sağlayacak olan Müzekart’lardan edinmenizi tavsiye ederiz. Ziyaret edeceğiniz yerlere gitmeden önce kısa bir okuma yapmanızı, orada bulunan görevlilerden bilgi istemenizi ve gördüğünüz bilgi içerikli yazıları okumanızı öneririz. Elbette fotoğraf çekmek için zaman ayırmalısınız ancak bir resme bakmak için ayırdığınız süre çok daha fazla olmalı. Önceliklerinizi doğru belirlediğinizde evinize tahmin edemeyeceğiniz kadar çok bilgiyle dönersiniz. Ayrıca dünyanın dört bir yanında belirli zamanlarda düzenlenen etkinlikler ile festivalleri takip edip uçak biletinizi ona göre almanız da oldukça faydalı bir gezi yapmanızı sağlayacaktır. Geleneksel olarak düzenlenen bu tarz aktiviteler yaşam tarzları hakkında bilgi sahibi olmanıza yardımcı olacaktır.

Kültür turlarında yapabileceğiniz birçok etkinlik bulunur. Biraz daha ekonomik bir seyahat planlayanlar kitapçıları, sokaklardaki mimari eserleri, doğal güzellikleri görmeye gidebilir. Her bireyin deneyimlemesi gereken kültür turları, kişisel gelişim açısından oldukça önem arz eder. Yeni olan sayısız durumla karşılaşırsınız. Yapmanız gereken durup nefeslenmek ve izlemek. Sokaklarda hızlı hızlı değil, yavaşça yürüyün, başınızı kaldırıp yukarılara bakın, dükkanlara girip çıkın ve kaybolun. 

 

Categories : Seyahat İpuçları