Seyahat Rehberi

Türkiye'nin En Güzel 10 Yaylası

June 24, 2022
Contents [show]

Türkiye'nin En Güzel 10 Yaylası

Türkiye coğrafyası sebebiyle pek çok doğal güzelliğe ev sahipliği yapar. Özel konumunun getirdiği avantajlar sebebiyle yerli ve yabancı gezginlerin akınına uğrayan pek çok şehri vardır. Etnik kökeni, tarihi yapıları, tatil bölgeleri ve kırsal güzellikleri ile ilgiyi üzerine çekmeyi her zaman başarır. Şehir içlerinin sosyalleşme, kırsal bölgelerinin ise sakinleşme olanaklarını sunması ve her mevsim farklı güzelliklerle ziyaretçilerine çeşitli deneyimler yaşatması nedeniyle çok sevilen bir coğrafyadır. Sadece trekking, kayak, dalış gibi doğa sporları için gelen turistler bile vardır. Kamp, bungalov ve otel gibi farklı konaklama seçeneklerinin bulunması da turizmi en fazla canlandıran avantajlardandır. 

Otobüs biletinizi veya uçak biletinizi alıp kaçıp gitmek isteyeceğiniz güzelliklerle dolu olan ülkemizde, her biri cennetten bir köşe olan yaylalar oldukça meşhurdur. Çadır kurmak veya otantik evlerde kalmak için elverişli olan doğası ile dikkatleri çeken yaylalar, sakinliği ile herkesi dinlendiren bir özelliğe sahiptir. Bu sebeple Türkiye’deki en güzel 10 yaylayı sizin için derledik.

1- Kaçkar Yaylaları- Rize

Herkesin bildiği üzere Karadeniz, yaylaların başkentidir. Görkemli dağları ve yemyeşil yaylaları ile gönülleri fetheden bu güzel bölgede, birçok ünlü yayla bulunur. 

1994 senesinden beri milli park kategorisinde yer alan Kaçkar Yaylaları, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde ve 2400 metre yükseklikte yer alır. Ulaşım kolay olmadığı için özellikle kalabalıktan kaçmak isteyen gezginlerin talep ettiği bir yerdir. Yaylaya patikalardan yürüyerek ulaşıldığı için trekking yapmak için de oldukça müsaittir. 

2- Pokut Yaylası- Rize

Yine Rize’nin Çamlıhemşin bölgesinde yer alan Pokut yaylası yaz-kış bambaşka manzaralara ev sahipliği yapar. 2000 metre yükseklikte olup inanılmaz bir coğrafyayla karşılar. Dağların tepesine düz bir sırayla inşa edilmiş Karadeniz evleri ile dağları saran bulut veya sis tabakası görülmeye değer. Kışın karlarla kaplı halini görmek için gelenler de oldukça fazla oluyor. Son yıllarda yayla turizminin en gözde yerlerinden biri olan Pokut Yaylası’nda çadır kampı yapmak da mümkün.

İlçeden kalkan dolmuşlarla veya kendi aracınızla yapacağınız zorlu yolculuk 1,5 saat sürüyor olsa da görülen manzaralara kesinlikle değecektir.

 

3- Kümbet Yaylası- Giresun

Giresun’un Dereli ilçesine bağlı olan Kümbet Yaylası 1600 metre yükseklikte yer alır. Yemyeşil geniş çayırları ve mis gibi kokusu her yere yayılan çam ormanları ile harika bir atmosfere sahiptir. Oldukça zengin bir bitki çeşitliliğine sahip olan bölgenin kültürel dokusu da cezbedici. Kümbet Yaylası’nda yöresel yiyeceklerin de tanıtıldığı halk şenlikleri yapıldığı için çoğunlukla hareketli bir ortam oluyor. Aynı zamanda Trabzon, Ordu ve Samsun ile bağlantısı olduğu için uğrak bir yer olduğu söylenebilir.

Şenliklerin düzenlendiği bir zamanda bu yaylaya gelmenin en pratik yolu, Ordu’ya uçak bileti alarak ulaşım sağlamaktır.

Kümbet Yaylası

4- Gömbe Yaylası- Antalya

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı olan Gömbe Yaylası 1200 metre yükseklikte yer alır. Ülkemizdeki önemli elma üretim merkezlerinden biri olan bölgeden çıkan doğal sular, ortama masalsı bir hava katar. Güzel Akdeniz havası ve Toros manzarasının ortasında kafa dinlemek için birebir olan Gömbe Yaylası’nda gizli şelaleler ile su kaynakları bulunur.

Buraya ulaşmanın en kolay yolu ise uçak bileti alarak Antalya’ya uçmak ve aktarma yapmaktır. 

Gömbe Yaylası

5- Pürenli Yaylası- Düzce

Düzce’nin Gölyaka ilçesine bağlı olan yayla 1400 metre yükseklikte konumlanmıştır. Efteni Gölü ve Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı yolu üzerinde yer alan Pürenli yaylası, doğanın renklerini gözlemlemek için ideal yerlerdendir. Doğal göletin kenarında çadır kampı yapma fırsatı için gelen gezginler hiking, trekking, doğa fotoğrafçılığı gibi hobilerle uğraşabilir. Kendi aracı ile gelen kişiler çevrede bulunan Abant, Samandere Şelalesi ve Kardüz Yaylası gibi diğer doğal güzellikleri de ziyaret edebilir.

 

6- Kozak Yaylası- İzmir

İzmir’i tatil bölgeleri ve tarihi yerleri ile tanıyor olsak da Bergama ilçesine bağlı olan Kozak Yaylası da mutlaka görülmeye değer. Çam ormanının ortasında piknik yapmak için gelen ziyaretçilerin ilgi odağıdır. Meşhur çam fıstığının ve üzümünün denenmesi gerekir. Kozak yaylasına en kolay ulaşım yolu Bergama’ya direk otobüs bileti almaktır.

 

7- Sis Dağı Yaylası- Giresun

Görele ilçesine bağlı olan yayla 2182 metre yükseklikte yer alan yayla, adı üstünde sisli dağlarıyla meşhurdur. Oldukça gizemli bir ortam yaratan dağlarda Temmuz ayına kadar kar görülebilmesi, bir diğer ilgi çekici özelliğidir. Sarı ve mor çiçekleri ile de görülmeye değer manzaralar sunar ve Temmuz ayında karların erimesiyle şenlikler düzenlenir.

 

8- Gorgit Yaylası- Artvin

Macahel bölgesinde yer alan Gorgit Yaylası 1700 metre yükseklikte yer alan, son derece sakin bir doğal güzelliktir. Özellikle yazın trekking yapmak isteyen gezginlerin tercih etmesinin başlıca sebebi, oldukça serin ve bol oksijenli ormanlara sahip olmasıdır. Buz gibi dağ sularının aktığı ve ağaç hışırtıları ile kuş cıvıltılarından başka sesin bulunmadığı bu yayla, keşfedilmeyi bekleyen yerlerdendir.

 

9- Anzer Yaylası- Rize

Türkiye’nin en ünlü yaylalarından biri olan Anzer Yaylası 2105 metre yükseklikte yer alır ve çok sayıda endemik bitki türüne ev sahipliği yapar. Deresi ve balı ile meşhur olan yaylada doğa fotoğrafçılığı için çok güzel görüntüler yakalanabilir.

Anzer Yaylası

10- Perşembe Yaylası- Ordu

Aybastı ilçesine bağlı olan Perşembe Yaylası 1500 metre yükseklikte bulunur ve eşi benzeri görülmedik bir güzelliğe sahiptir. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde yer verdiği güzel mendereslerin oluşturduğu coğrafi şekiller, özellikle yukarıdan bakıldığından eşsiz manzaralar sunar.

Perşembe Yaylası
Categories : Seyahat Rehberi