Seyahat Rehberi

Türkiye Sokak Lezzetleri

June 24, 2022
Contents [show]

Türkiye’nin Sokak Lezzetleri

Türkiye etnik kökeni, tarihi ve coğrafyası ile eşi benzeri olmayan güzelliklerinin yanı sıra harika bir mutfağa sahiptir. Birbirinden leziz yemek tarifleri bir yana, herkesin ayak üstü yiyebileceği sokak lezzetleri hem pratik hem de keyifli bir öğün sunar. Türkler göçebe bir toplum olduğu için sokak lezzetleri konusunda oldukça gelişmişlerdir. Her şehrin kendine özgü sokak lezzetleri vardır ve yerinde denenmesi tavsiye edilir. Gurmeler, şefler ve yemek için yaşayanlar sadece yerel lezzetleri denemek için uçak bileti alarak seyahat ederler. Bu yüzden aşağıdaki nefis yemek tariflerinden en beğendiğinizi seçin ve otobüs bileti almak için daha fazla beklemeyin!

 

1- Simit

En çok bilinen ve sevilen sokak lezzetleri arasında simit, hiç kuşkusuz ilk sırada yer alır. Çay ve peynir ile efsane bir üçlü oluşturan simit günün her saati tüketilebilir. Pek çok şehrin kendine özgü tarzlarda hazırladığı simit çeşitlerinin her biri oldukça lezzetlidir. Adana’da tatlı, İzmir’de gevrek ismiyle iki defa pişirilerek, Osmaniye’de erimiş şekerli ve yanında şalgam ile, Ankara’da bol pekmezli, Kastamonu’da kel simit ismiyle susamsız olarak satılır. Başka şehirlerde de farklı simit çeşitleri görmek mümkündür.

2- Kestane

Kış mevsimi geldiğinde ortalığı saran kestane kokuları, insanı yolundan çevirecek kadar ağız sulandırıcıdır. İnsan kalabalığının fazla olduğu caddelerde mutlaka odun ateşinde pişen kestane bulabilirsiniz. Yol üzerinde denk gelebileceğiniz yerler deyince akıllara İzmir Kıbrıs Şehitleri Caddesi veya Kemeraltı ve İstanbul İstiklal Caddesi gelir. En iyisini yemek isteyenler kestanesi ile ünlü olan Bursa’ya hiç düşünmeden uçak bileti alabilir!

 

3- Midye Dolma

Türkiye’nin sahil kesimlerinde en tazelerini bulabileceğiniz midye dolma en sevilen sokak lezzetlerinden biridir. İnsanda yedikçe yeme isteği uyandırdığı için olsa gerek tezgahın başına gelen müşteriler önce yer, sonra kaç tane yediğini sayar ve ceplerindeki bozuklukları verir. Çünkü en başında kaç tane bol limonlu midye dolma yiyeceğinizi kestirmek pek mümkün değildir. Seyyar satıcılarda ve restoranlarda yiyebileceğiniz bu leziz yiyeceğin fiyatı boyutuna göre değişiyor.

 

4- Kokoreç

Herkesin sevmediği ama sevenin gerçekten bayıldığı bir diğer sokak lezzeti de kokoreçtir. Yine de temiz bir seyyar satıcının açtığı tezgahın kokusu sevmeyenleri bile cezbeder. İzmir’de yapılan bol kimyonlu kokoreçler ile İstanbul Ortaköy’de hazırlananlar oldukça lezzetli ve temizdir.

 

5- Turşu Suyu

İçecek dediğiniz hep tatlı olacak değil ya! Arada bir tuzlu, ekşi ve bazen de acı tatlar içeren bir turşu suyu da içmek gerek. Ülkemizde neredeyse her sebze ve meyvenin turşusu oldukça seviliyor. Turşunun dibinde kalan suyu da çoğunlukla kafaya dikiliyor. Eğer eski bir çarşının içinde geziyorsanız içinde turşu parçalarının da olduğu turşu suyu saten yerler görebilirsiniz.

6- Boyoz

Bir çeşit bol yağlı börek olarak tarif edebileceğimiz boyoz, İzmirlilerin kırmızı çizgisidir. Sıcak sıcak yenildiğinde tadına doyum olmayan boyozlar artık farklı malzemeler eklenerek de yapılıyor. Peynirli, çikolatalı, patlıcanlı, tahinli gibi onlarca çeşidi olan boyozu İzmir Dostlar Fırını çok lezzetli yapıyor. Her seyyar gevrekçide bulabileceğiniz boyozları haşlanmış yumurta ve çay eşliğinde denemelisiniz. Sadece bu lezzet için uçak bileti alıp İzmir’e gitmeyi düşünürseniz hiç şaşırmayız.

7- Kumru

Yine İzmir’in en fazla sevilen sokak lezzetlerinden biri olan kumrunun sıcak ve soğuk çeşitleri bulunuyor. Seyyar gevrekçilerde bulabileceğiniz soğuk kumruların içinde İzmir tulum peyniri, domates ve yeşil biber bulunuyor. Sıcak olanı ise Çeşme kumrusu ismiyle biliniyor ve sayas peyniri, sucuk, salam, sosis, turşu gibi malzemelerle hazırlanıyor. Susamlı özel bir kumru ekmeğiyle yapılan sıcak ve soğuk seçenekleri arasında favori seçmek de epey zor oluyor.

 

8- Tantuni

Türkiye’nin sokak lezzetleri arasında her yerde görebileceğiniz bir lezzet de tantunidir. Biz merkezi olan Mersin’de denenmesi gerektiğini düşünüyoruz. İnce ince doğranmış et parçaları, maydanoz, soğan, domates ve baharatlar ile hazırlanan bir dürüm veya ekmek arasıdır. Üzerine limon sıkılarak ve yanında acılı turşu suyu veya şalgam suyuyla içildiğinde bir başka olan bu lezzeti denemek için uçak bileti alıp Mersin’e seyahat etmeyi düşünmelisiniz.

 

9- Balık Ekmek

Türkiye’nin denize kıyısı olan herhangi bir şehrinde yiyebileceğiniz balık ekmek, hem çok doyurucu hem de çok lezzetli bir öğündür. Seyyar tezgahta, balık ekmek arabalarında veya restoranlarda deneyebileceğiniz balık ekmek için en ideal adreslerden biri Eminönü’dür. Soğanlı, limonlu ve yeşillikli bu sokak lezzetini sevmeyen birisini tanımıyoruz!

 

10- Kumpir

Patatesle hazırlanıp kötü olacak bir yemek tarifi düşünemiyoruz. Ayrıca kumpir, patatesle her şeyin yakışabileceğinin de eşsiz bir kanıtıdır. Fırında közlenen, yumuşacık içine tereyağı ve kaşar peyniri koyarak lezzetlendirilen kumpirin üzerine damak zevkinize göre dilediniz malzemeyi ekleyebiliyorsunuz. Rengarenk mezeler arasında rus salatası, turşu, soslu sosis, lahana salatası, haydari, italyan salatası, zeytin, mısır gibi bir sürü seçenek yer alır. Gözünüzü ve karnınızı doyuracak harika bir sokak lezzeti olduğunu söylemeliyiz.

Categories : Seyahat Rehberi