Seyahat Rehberi

Türkiye'deki En Güzel 10 Milli Park

June 24, 2022
Contents [show]

Türkiye'deki En Güzel 10 Milli Park

Türkiye coğrafi konum nedeniyle dünyanın en güzel ülkelerinden biridir. Asya ve Avrupa arasındaki köprü olan, üç tarafı denizlerle çevrili bu güzel ülkenin doğal güzellikleri yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağındadır. Otobüs bileti alıp Türkiye turu yapanlar ile uçak bileti alıp yurt dışından gelenlerin sayısı bir hayli fazladır. Yazın deniz, kışın kar turizminin zirveye taşındığı ülkemiz milli parklar bakımından da zengindir. Pek çok canlı popülasyonuna ev sahipliği yapan milli parklar, koruma altındaki doğal yaşam alanlarıdır. Bir sonraki tatiliniz için doğa ile iç içe bir plan yapmak isterseniz uçak biletinizi şimdiden alabilir, milli parkları gezerek huzurlu bir tatil geçirebilirsiniz

 

1- Yedigöller Milli Parkı- Bolu

Karadeniz Bölgesi’nin batı kısmında, Bolu’nun Mengen ile Yığılca ilçeleri arasında yer alan bölge, Türkiye’nin en ünlü milli parkına sahiptir. 1965 senesinden beri milli park statüsü ile korunan Yedigöller, bahar ve yaz aylarında yemyeşil, sonbaharda sapsarı ve kışları bembeyaz bir manzara sunar. Kayın, meşe, gürgen, köknar ve ıhlamur gibi çeşitli ağaç türlerinin bulunduğu ormanlık alanda yaban domuzu, geyik, karaca, tilki ve sincap gibi hayvan türleri yaşar.

İsminden de anlaşılabileceği üzere bölgede Büyükgöl, Deringöl, Seringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl olmak üzere yedi tane heyelan gölü bulunur. Yıl boyunca renkten renge giren ormanların arasında amatör ve profesyonel kamp yapmak için oldukça uygun bir ortam vardır. Uçak bileti alarak burada konaklamaya gelebilir veya günübirlik geziler ile yürüyüş ve hiking yapabilirsiniz.

Yedigöller Milli Parkı

2- Dilek Yarımadası- Büyük Menderes Deltası Milli Parkı- Aydın

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bulunan milli park mavi ile yeşilin buluştuğu eşsiz bir yerdir ve ismini 1237 metre ile bölgenin en yüksek noktası olan Dilek Tepesi’nden alır. Dilek Yarımadası 1966 senesinde, Büyük Menderes Deltası ise 1994 senesinde milli park ilan edilmiştir. Bölge, biyolojik çeşitlilik, endemik türler ve nesli tükenmekte olan canlılar bakımından oldukça zengindir. Göçmen kuşların uğrak yeri ve balıkların yumurtlama sahasıdır. En önemli özelliklerinden biri ise dünyada nadir görülen Akdeniz foklarının doğal yaşam alanlarından biri olmasıdır.

Akvaryum gibi bir denizi ve tertemiz plajları olduğu için yazın ziyaretçi akınına uğrar. Uçak bileti alarak Dilek Yarımadası’na gelen kişiler safari, hiking, doğa fotoğrafçılığı, safari, kuş gözlemciliği gibi aktiviteler yapabilir. Yaban domuzlarını yakından izleyebileceğiniz ve Sisam Adası manzaralarına bakabileceğiniz pek çok nokta bulunur.

Dilek Yarımadası

3- Köprülü Kanyon Milli Parkı- Antalya

Manavgat ilçesine bağlı olan bölge, 1973 senesinde milli park ilan edilmiştir ve Türkiye’nin en uzun kanyonuna ev sahipliği yapar. 14 km uzunluğundaki Köprülü Kanyon’un ortasından Köprüçay Nehri akar. Rafting yapmak isteyen adrenalin sever sporcuların uğrak noktalarındandır. Kızılçam ve sedir ağaçlarının kapladığı ormanlık alanlarda geyik, dağ keçisi, kurt, tavşan ve porsuk gibi hayvanlar yaşar. Selge Antik Kenti’nin kalıntılarını da içine alan bölge doğal ve tarihi zenginlikleri ile göz doldurur. Kano, doğa yürüyüşü, kaya tırmanışı, bisiklet gibi aktivitelerin de yapıldığı milli park, Türkiye’nin önde gelen deneyim odaklı seyahat rotalarının başında gelir.

 

4- Kuş Cenneti Milli Parkı- Balıkesir

Manyas Gölü’nün kuzeyinde yer alan bölge 1959 senesinde milli park statüsüne girmiştir. Manyas Gölü kuşların göç güzergahı üzerinde bulunduğu için her mevsimde çeşitli kuş türlerine rastlamak mümkündür. Kimlik karşılığı dürbün alarak gözetleme kulesine çıkmak ve göl kenarındaki kuşları seyretmek, burada yapılabilecek en güzel aktivitedir. Oldukça küçük bir milli park olmasına karşın gerçek bir cennet olan bölgede, farklı kuş sesleri duyacaksınız.

 

5- Kaz Dağları Milli Parkı- Balıkesir

1993 senesinde milli park ilan edilen saha Edremit ilçesinde yer alır. Antik Çağ’da İda Dağı olarak bilinen ve farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Kazdağları, mitolojik anlatılara göre ilk güzellik yarışmasının yapıldığı yerdir. Zengin su kaynakları ve yemyeşil doğasıyla ünlü olan milli park şelaleler, dereler, tarihi köprü, termal kaynaklar ve vadilere ev sahipliği yapar. Yoga yapmak, çadır kurmak, doğa yürüyüşüne çıkmak ve serin sularda yüzmek için buradan daha huzur verici bir yer düşünemiyoruz.

 

6- Karagöl-Sahara Milli Parkı- Artvin

Şavşat ilçesinde bulunan milli park orman, göl ve yayla üçlüsünün muhteşem kombinasyonundan oluşur. Milli park heyelan sonucu oluşmuş Karagöl ile Sahara Yaylası’nı kaplar. Burada bolca zaman geçirmek isteyen ziyaretçilerin konaklayabileceği ahşap evler bulunur. Ayrıca ladin ağaçları arasında kamp ve doğa yürüyüşü yapmak için de elverişli bir doğası vardır.

Karagöl-Artvin

7- Beydağları Milli Parkı- Antalya

34 bin 452 hektarlık alan tabiat güzellikleri ve tarihi zenginlikleri ile Türkiye’nin en fazla turist çeken yerlerinden biridir. Caretta caretta’ların yumurtlama alanlarından biri olan uzun Çıralı Sahilinde tarihi eserleri seyrederek turkuaz sulara dalabilirsiniz. Olimpos, Phaselis ve İdyros antik kentlerini içine alan milli park, İlyada Destanı’nda da yer alan ve sönmeyen ateşiyle nam salan Yanartaş’a ev sahipliği yapıyor.

Beydağları

8- Altındere Vadisi Milli Parkı- Trabzon

1300 metrelik bir rakımda yer alan bölgeye uçak bileti alarak gelen turistlerin sayısı bir hayli fazladır. Gören herkesi büyüleyen Sümela Manastırı ile birlikte pek çok farklı manastıra da ev sahipliği yapar. Vadinin içinden akan Meryem Ana Deresi, rafting yapmak isteyen sporcular tarafından tercih edilir. Kaya tırmanışı, kamp, balık avlama, hiking gibi aktiviteler için uygun olan doğal güzelliklere sahiptir.

 

9- Küre Dağları Milli Parkı- Kastamonu/Bartın

2000 yılında milli park ilan edilen bölge çok sayıda şelale, kanyon ve mağara gibi coğrafi güzellikler barındırır. Dünya Doğal Yaşamı Koruma Vakfı tarafından, Avrupa ormanlarında korumada öncelikli alanlardan biri olarak gösterilen Küre Dağları, zengin yaban hayatı ile dünyanın önemli doğal alanları arasında gösterilir.

Küre Dağları

10- Kaçkar Dağları Milli Parkı- Rize

1994 senesinde milli park ilan edilen bölge Çamlıhemşin ilçesinde yer alır. Yüksek dağ yamaçları, çayırlar, göller ve ormanlar ile kaplı bir alandır. Endemik bitki türlerinin de bulunduğu zengin bir floraya sahiptir ve Türkiye’de orman güllerinin 3000 metreye ulaştığı tek yerdir.

Categories : Seyahat Rehberi