Lokasyon

İstanbul'daki Lüks Semtler

June 24, 2022
Contents [show]

İstanbul'daki Lüks Semtler

Türkiye’de tarihin, coğrafi güzelliklerin ve iş fırsatlarının ilk adresi olarak kabul edilen İstanbul, her sene her mevsimde ziyaretçi akınına uğrayan bir şehirdir. Yurt dışından gelen ve şehirlerarası yolculuk eden pek çok turist, uçak bileti veya otobüs bileti alarak İstanbul’a gezmeye gelir. Sarayları, boğazı, adaları, tarihi sokakları, eğlence kültürü ve sanatsal faaliyetleri ile tam bir metropol şehridir. Görülecek çok fazla şey olan İstanbul’da yaşayan kişilerin bile gezemediği pek çok yer bulunur. Kalabalık ve trafik gibi etmenlerin de bunda büyük etkisi vardır elbette. Semtler birbirine yakın bile olsa çevresel faktörler sebebiyle vakit ayrılamayan aktiviteler olabilir. Bu yüzden gezi amaçlı gelen kişilerin uçak bileti almadan önce yapması gereken ilk şey, görmek istediği yerlerin listesini çıkarmak olmalıdır. Kalınacak yerler de hesaplandıktan sonra uçak bileti alınacak havalimanı seçilir ve daha rahat bir rota çizilmiş olur. Aynı stratejileri İstanbul’a yerleşmek isteyen kişiler de uygulamalıdır. İşe ve ulaşım araçlarına yakın, site içerisinde, nezih semtlerde veya şehir merkezinden uzak, kendi aracınızla ulaşabileceğiniz, müstakil evlerin bulunduğu semtlerde ev tutabilirsiniz. Kriterlerinize göre bir semt bulmanın kolay, ev bulmanın zor olduğu bu güzel şehrin lüks semtlerinde yaşamak isteyenler için hazırladığımız küçük rehber size yol gösterebilir. Bir proje kapsamında yapılan detaylı araştırmalar sonucu İstanbul’un sosyoekonomik seviyeleri en yüksek olan semtleri refah, yaşanabilirlik ve kültürel düzey bakımından değerlendirildi. Üst ve orta kesimin yaşadığı mahalleler yüksek düzey sayılarak A+ olarak işaretlendi. Bu listeye göre İstanbul’un en lüks semtleri arasında bir numara Beşiktaş oldu. Şişli, Bakırköy, Kadıköy, Sarıyer ve Üsküdar da lüks semtler arasında yerini aldı.

1- Bebek

Mahalle bazında bakıldığında İstanbul’daki lüks semtlerin yoğunlukta bulunduğu yer Beşiktaş’tır. Burada ünlü sanatçıların da tercih ettiği Bebek, İstanbul’un en pahalı semtlerden biridir. Tarihinin Hristiyanlık öncesine kadar dayandığı düşünülen eski bir balıkçı kasabasıdır. İsmi Osmanlı Dönemi’nde bölgeye asayişi sağlaması için gönderilen Bebek Çelebi’den geldiği düşünülür. Ancak “Boğaz’ın gözbebeği” olduğu için bu şekilde hitap edildiğine dair bir söylenti de vardır. Emlak fiyatları oldukça yüksek olduğu için yüksek gelir düzeyine sahip kişilerin tercih ettiği bir semttir ve Pazar kahvaltılarının aranan yüzüdür.

Bebek

2- Etiler

Son derece stratejik bir konumda yer alan Beşiktaş semtlerinden biri olan Etiler, İstanbul’daki lüks semtler deyince akla ilk gelenlerden. Levent ve Maslak’taki iş merkezlerine olan yakınlığı, lüks restoranları, eğlence mekanları, spor salonları, alışveriş merkezleri ve moda mağazaları ile ünlüdür. Pek çok site ve toplu konut projelerinin yapıldığı Etiler, üst düzey gelirli kişilerin yaşadığı zengin semtlerden biridir.

3- Ulus

Daha önce Ortaköy’e bağlı olmasına rağmen günümüzde Beşiktaş’ın mahallelerinden olan Ulus, ünlülerin tercih ettiği semtlerden biridir. Türkiye Yahudi Cemaati’nin tek okulu olan Ulus Özel Musevi Lisesi ve sürücü adaylarının pratik yaptığı talim bölgesinin yer aldığı bir yerdir.

4- Nişantaşı

Nişantaşı, dünyaca ünlü markaların mağazalarının yer aldığı bir alışveriş merkezidir. Elit ve zengin kafeler ile eğlence mekanlarına ev sahipliği yapan Nişantaşı, üst gelir grubuna hitap eden markaların Türkiye’deki faaliyetlerine başlamak için tercih ettikleri Abdi İpekçi Caddesi burada bulunur. Bu cadde, metre kare kira fiyatı olarak düşünüldüğünde dünyanın en pahalı 25. caddesi olmuştur.

5- Tarabya

İstanbul’daki lüks semtlerden biri olan Tarabya, Avrupa Yakası’nda Sarıyer ilçesine bağlıdır. İsmi terapi anlamına gelen “therapia” kelimesinden gelir. Denizden gelen kuzey rüzgarları nedeniyle daha serin bir havaya sahiptir. Ayrıca Sarıyer’deki diğer yerleşim yerlerine göre yeşillik alan daha fazladır. Deniz kenarındaki tavernaları, balık lokantaları, pek çok yata ev sahipliği yapan marinası ve Huber Köşkü ile ünlüdür.

6- Emirgan

Boğaziçi’nin en gözde yerlerinden biri olan Emirgan sahildeki çay bahçeleri ve şehir parklarıyla huzur verir. Elbette herkes burayı meşhur korusuyla tanır. Sarıyer sınırları içinde bulunan Emirgan Korusu, özellikle lalelerin açtığı dönemde benzersiz bir renk cümbüşü sunar.

7- Yeşilköy

Birçok yat bulunan bir marina ve kumlu plajlar barındıran Yeşilköy, çoğunlukla zengin kişilerin yaşadığı bir yerdir. Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olan Atatürk Havalimanı burada bulunur. Sık sık seyahat edenlerin tercih edebileceği başlıca semtlerden olduğu için kolaylıkla uçak bileti alıp uçma kolaylığı sağlar. Ayrıca 19.yy sonu 20.yy başında inşa edilmiş olan Art Nouveau tarzındaki ahşap evler de Yeşilköy’e karakteristik bir özellik katar.

8- Arnavutköy

Time Out Dergisi’ne göre dünyanın en havalı semtlerinden biri olan Arnavutköy Beşiktaş’ta yer alır. Erken Bizans Dönemi’nin önemli ibadet merkezlerinden biridir ve tarihi dokusunu koruyabilmiş olan semtlerdendir. Mahalle atmosferi, deniz havası, sahil boyunca uzanan tarihi binaları nedeniyle göz alıcı bir havaya sahiptir.

Arnavutköy
Categories : Lokasyon