Lokasyon

Alaçatı Ot Festivali

June 24, 2022
Contents [show]

Alaçatı Ot Festivali

İzmir, denizi ve yemekleri ile herkesi büyülemeyi ve tatil bölgelerinin zenginliği ile ziyaretçilerine her daim keyifli zamanlar geçirtmeyi başarmış bir güzelliktir. Her sene yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Çeşme ve Alaçatı bölgeleri, tatil için tercih edilmesi gereken yerlerdendir. Eski Rum evleri, tarihi değirmenleri ve eşsiz manzaralarıyla ünlüleri de kendine çeken güzelliklerle doludur. Uçak bileti veya otobüs bileti alarak İzmir’e ulaştıktan sonra, tatil bölgelerine giden otobüsleri kullanarak Alaçatı’ya ulaşabilirsiniz. Tarihi sokaklarında gurme lezzetler deneyebileceğiniz pek çok şık mekan barındıran Alaçatı’ya doğru zamanda gelirseniz daha farklı bir şölen havasıyla karşılaşabilirsiniz. 

Alaçatı Ot Festivali Nedir?

Yazın hafifçe esen rüzgar eşliğinde Alaçatı Ot Festivali’ne katılmak isteyenler, soluğu İzmir’de alıyor. Farklı etkinlik ve atölyelerin düzenlendiği bu eşsiz etkinlik, her sene binlerce misafiri kendine çekiyor. Hareketli Alaçatı sokaklarını daha da cıvıl cıvıl yapan festivalde yüzlerce farklı ot çeşidi tanıtılıyor. Ege denildiğinde akla ilk gelen ot çeşitleri ile hazırlanmış yemekler, ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. 

Ot Festivali, 2010 senesinde ortaya çıkmış olup yılda dört gün boyunca süren yemyeşil bir şölendir. Çeşme Belediyesi tarafından düzenlenir ve her sene bir ot ana tema olarak belirlenir. Yemekler ağırlıklı olarak bu ottan yapılır ve çeşitli tariflerin yanı sıra seçilen ot ile hazırlanan sabun gibi doğal ürünler de hazırlanır. Ege’de yetişen lezzetli otlarla hazırlanmış zeytinyağlılar, salatalar ve hamur işi ürünlere neredeyse her stantta yer verilir. 

Alaçatı Ot Festivali’nde Neler Var?

Ege Bölgesi’ne has bitkilerle hazırlanmış nefis yemek tariflerinin bulunduğu Alaçatı Ot Festivali’nde, unutulmaya yüz tutmuş lezzetlere yer verilir. Tamamen doğal ve organik ürünler tanıtılırken, veganlar ve vejetaryenler için bolca çeşit bulunur. Zeytinyağı, salça, süt ürünleri, reçel çeşitleri, tarhana, kurutulmuş meyveler ve baharat çeşitleri gibi Ege halkının hazırladığı yerel lezzetler de satılır. Elbette anı toplamayı sevenler için hediyelik eşyalar, otantik kıyafetler veya rengarenk aksesuarlar bulmak da mümkün.

Alaçatı Ot Festivali’nde Hangi Etkinlikler Var?

Alaçatı Ot Festivali lezzetli yemek tariflerinin yanı sıra farklı eğlence ve deneyimler de sunuyor. Rengarenk kostümler, aksesuarlar ve doğal çiçekli taçlarla süslenmiş insanlar, müzikler eşliğinde dans ederek yürürken nefis manzaralar yaratıyor.

Festival boyunca ana tema olarak belirlenen ot çeşidi hakkında bilgilenmenizi sağlayan Egeliler her yerde olduğu için onlara sorarak detaylı bilgi almak mümkün. Düzenlenen seminerlere katılarak otların faydalarını ve biyoçeşitlilik üzerine detayları öğrenebilirsiniz. Festivalde özellikle tadım atölyeleri ve yemek atölyeleri oldukça ilgi çekiyor. Ana tema olan ot temele alınarak hazırlanan yemek tariflerini evde hazırlayabilmek için her şey öğretiliyor ve ufak tadımlarla tanıtımlar yapılıyor.

Alaçatı Ot Festivali’nde bir de yarışma düzenleniyor. Alaçatı amfi tiyatroda düzenlenen ot yemeği yapma yarışması festivale renk katıyor. En iyi otlu yemek tarifini hazırlayan kişiye festivalin son gününde ödül veriliyor.

Festivalde zaman zaman görebileceğiniz konserler de ayrı bir eğlence sunuyor. Mis kokulu otlar arasında kendinizi müziğin ritmine bırakarak dolaşmak, benzersiz bir keyif veriyor. Ayrıca bitki örtüsünü yakından gözlemlemenizi sağlayan doğa yürüyüşlerine katılarak, Ege’nin güzel coğrafyasını yakından tanıyabiliyorsunuz.

Ulaşım ve Konaklama

Öncelikle uçak bileti alarak İzmir havalimanına veya otobüs bileti alarak otogara ulaşım sağlamalısınız. Büyükşehir olduğu için neredeyse her uçak firmasından uçak bileti almak mümkün. Adnan Menderes Havalimanı’ndan kalkan Havaş otobüsleri önce Alaçatı, ardından Çeşme’ye gidiyor ve yol yaklaşık bir buçuk saat sürüyor. 

Eğer otobüs bileti alarak ulaşım sağlıyorsanız otogarda bulunan Çeşme Seyahat otobüslerini kullanmalısınız. Yaz sezonunda her yarım saatte bir, gece yarısına kadar otobüs bulabilirsiniz. Bazı otobüs firmalarının direk Alaçatı ve Çeşme’ye seferleri olduğu için aktarmasız ulaşım sağlayabilirsiniz.

Uçak firmalarını veya otobüs firmalarını tercih edenler Fahrettin Altay’a ulaşarak Çeşme otobüslerini de kullanabilir. Yüksek sezonda yarım saatte bir otobüs bulunabiliyor. 

Alaçatı, turistik bir tatil bölgesi olduğu için çok çeşitli konaklama olanaklarına sahip. Her zevke ve bütçeye uygun taş evler ile butik oteller en fazla tercih edilen konaklama yöntemleridir. Sadece organik ve yöresel lezzetlerle hazırlanmış kahvaltıları için bile tercih edilebileceğiniz pek çok işletme bulabilirsiniz. Alaçatı’nın otantik mimarisi ile hazırlanmış az odalı butik otellerde konaklarken, kalabalık sokaklarda geçirdiğiniz hareketli anların aksine sakinleşebileceğiniz bir ortam bulacaksınız. Elbette her butik otel sessiz sakin değil. Bu yüzden seçimlerinizi yaparken yeterince araştırmanızı öneririz. 

Biraz daha büyük olan hotellerde konaklamak isteyenler, yine ortamla uyum sağlamış mimarisiyle göze çarpan, görece küçük işletmeleri tercih edebilir. Eğer Alaçatı’ya kalabalık bir grupla geliyorsanız en ekonomik ve keyifli yöntem ev kiralamak olacaktır. Etnik ve lüks dekorasyonla bezenmiş taş evler ile villalarda konaklarken, Alaçatı’nın keyfini doyasıya çıkardığınızı hissedeceksiniz. 

Alaçatı Ot Festivali’nde eğlenmek ve yöresel lezzetleri keşfetmek isteyenler için tek tıkla uçak bileti almak mümkün. Gelecek yaz tatili planınız için güzel bir deneyim olacağının garantisini veriyoruz!

Categories : Lokasyon