Bursa

Bursa

Bursa Gezi Rehberi

Türkiye'nin büyük şehirlerinden biri olan Bursa, hem tarihi yapıları hem de doğal güzellikleri ile gezip görülmesi gereken şehirlerden biridir. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başkenti olması, şehrin köklü tarihini kısa bir şekilde özetlerken, Bursa'da görülmesi gereken yerler hakkında da ipuçları vermektedir. Camileri, kervansarayları, anları, hamamları, tarihi sokak ve köyleri yerli-yabancı pek çok turiste gezip görülebilecek çok sayıda yer vaat etmektedir. Öyle ki 2016 Dünya Yaşanabilir Şehirler listesinde 28.sıraya yerleşen Bursa, konunun Türkiye listesinde birinci sırada yerini almıştır.

Binlerce yıllık yaşanmışlığı barındıran şehir, Yenişehir yakınlarındaki Menteşe Höyüğü ve Orhangazi yakınlarındaki Ilıpınar içerisinde yer almaktadır. Bu arkeolojik yaşam yerlerinin en eski tabakaları yaklaşık 1000 yıllıktır. Bunun yanında Bursa ve civarında yapılan kazılar sonucunda M.Ö 4 binlerden itibaren yaşam olduğu saptanmıştır. Fakat yöreye ait kesin olan bilgilerin varlığı M.Ö 700lere dayanmaktadır.

Tarihi yapısı ve doğası ile büyüleyen Bursa'da nereye gidilir? Bursa'nın neyi meşhurdur? İşte Bursa'nın bilinmeyen yönleri!

Bursa’da Gezilecek Yerler

Zengin tarihi, şirin köyleri doğası ile Bursa'da gezilecek pek çok yapı vardır. Ulu Camii, Bursa'nın tarihi sembollerinden biridir. Türk İslam Eserleri Müzesi, Osmanlının ilk medresesi olma özelliği ile öne çıkar. Atatürk evi, Bursa'daki eski bir caddede bulunan bir köşk olup, Atatürk'ün ikinci Bursa ziyareti sırasında kendisine hediye edilmiştir. 

Osmanlı'nın ticaret merkezi olan Bursa, hanları ve hamamları ile meşhurdur.

Türkiye'nin en ünlü ve turist kapasitesine sahip olan Uludağ kayak merkezi Bursa'da bulunmaktadır. UNESCO Dünya Mirasları listesine giren Cumalıkızık, Osmanlı mimarisinin her haliyle sunulduğu tarihi bir köydür. Tirilye, Bursa'da bulunan bir Rum köyüdür.

İznik, Çini işçiliği ile kendini gösteren ve arkeolojik alanları ile kendine hayran bırakan turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği ilçelerden biridir. Bursa'nın en gelişmiş ilçelerinden biri olan Mudanya, doğası ve deniz yoluyla ulaşımı kolay olması açısından önemli ilçeler arasında yerini almaktadır. 

Bursa;

1. Gölyazı

2. Suuçtu Şelalesi

3. Hünkâr Köşkü Müzesi

4. Alaçam Şelalesi ve Kanyonu

5. Abdal Mehmet Camii

6. Alaaddin Paşa Camii

7. Atatürk Kent Ormanı

8. Sudüşen Şelalesi

 

Bursa'da Ne Yenir?

Osmanlıya başkentlik yapan Bursa, aynı zamanda antik çağlarda Yunan ve Roma dönemlerinde de önemli uygarlık ve yaşam merkezi olmuştur. Bu sebeple şehirde pek çok kültüre ev sahipliği yapan lezzetler bulunmaktadır. Farklı kültürlerin beslenme alışkanlıklarını içerisinde barındıran Bursa mutfağında et ve sebze yemekleri, çorbalar, tatlılar önemli bir yere sahipken şehre özgü saray yemekleri de tadılması gereken lezzetler arasındadır. 

Bursa’nın dünyaca ünlenmiş yemeği olan İskender Kebap, bugün her şehirde yapılan yemekler arasındadır. Kebap ismini, İskender Efendiden almaktadır. Yemeğin içerisinde bulunan temel malzemeler, domates sosu, tereyağı, döner eti, pide ve yanında buluna yoğurttur. Şehirde bulunan Kebapçı İskender’de şehre özgü olan ve yenilmesi gereken çeşitli tatlar bulunmaktadır. 

Bursa’da mutlaka yenilen diğer önemli yemeklerden biri de cantık ve tahinli pidedir. Bu iki lezzet yerli yabancı pek çok turistin beğenisi kazanmıştır.

Bursa’nın diğer geleneksel lezzetleri;

1. İnegöl Köfte

2.  Kemalpaşa tatlısı

3. Mihaliç peyniri

4. Ciğer sarma

5. Pideli köfte

6.  Cevizli lokum

7. Tirilye zeytini

8. İskender Kebap

9. Etli Kereviz

Bursa’da Alışveriş

Yüzyıllardır ticaretin kalbi olan Bursa’da alışveriş için hem ürün hem de mekan anlamında çok sayıda alternatif vardır. Şehirde çok sayıda alışveriş merkezi bulunsa da turistler ve yerel halk ihtiyaçlarını tarihi çarşı ve hanlar da bulunan dükkânlardan karşılamaktadır. Ulu Cami Caddesi'nde istenilen pek çok hediyelik ürün yer almaktadır. Marangoz ya da bıçak ürünleri için Kayhan Çarşısı, ikinci el ürünler için Bat Pazarı Çarşısı, bal ya da taze meyve sebzeler için tuz pazarı ziyaret edilmelidir. 

Bursa Kapalıçarşı'da meşhur havlu ve ipek kumaşların bulunduğu 175 dükkân bulunmaktadır. Dükkânlarda Bursa'ya özgü tekstil ürünleri satılmaktadır. 

Antikacılar Çarşısı içerisinde binlerce çeşit antika ürünlerin bulunduğu önemli çarşılardan biridir. Yerel halk bu çarşıyı eski adı olan Aynalı Çarşı ile anmaktadır. Bu çarşı ve hanlar dışında Bursa’da yüzlerce dükkân ve çarşı bulunmaktadır. Her ürünün pek çok çeşidini bulmak adına çarşılar birbirinden ayrılmıştır. 

Bursa’da Ulaşım

Bursa'da ulaşım, halk otobüsleri, metro, minibüs, tramvay, taksi ve teleferik ile yapılmaktadır. Bursaray isimli metro hattı, doğu batı yönünde hizmet vermektedir. Bursa’da halk otobüsleri geniş ulaşım ağına sahip olduğu için en çok tercih edilen ulaşım ağlarından biri olmaktadır. Bunun yanında otobüs hatları, köy ve ilçelere de seferler düzenlemektedir. Şehir kalabalık bir nüfusa sahip olsa da ulaşım konusunda insanlara kolaylıklar sunmaktadır. 

Bursa’da ulaşım konusunda oldukça kolay bir şehirdir. Bursa otobüs bileti günün her saatinde bulunmaktadır. Yol üzerinde bulunan bir şehir olması sebebiyle otobüs seferleri oldukça fazladır. Bursa otobüs bileti ve seferleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

 

About Bursa
Population:-
Phone Code:-
Plate Code:-
Sun
20.19°
Mon
12.04°
Bursa
23 Apr Tue, Cloudy
13.73°
Wed
19.04°
Thu
16.36°
Fri
12.17°
Mobile App
Google PlayApp StoreApp Gallery