Bolu

Bolu

Bolu Şehir Rehberi

Doğal güzellikleri ve yeşili ile kendini herkese hayran bırakan Bolu, Karadeniz’in batısında yer almakta ve iklim güzelliklerini içerisinde barındırmaktadır. Coğrafi açıdan ülkenin önemli şehirleri arasında olan Bolu’ya her yıl yüz binlerce kişi gerek iş gerekse tatil için uğramaktadır. TÜİK verilerine göre Bolu’da 300.026 kişi yaşamaktadır. Anadolu ve İstanbul’u birbirine bağlayan transit geçiş köprüsü olan şehir hem doğası hem de tarihi ile ülke turizmine büyük oranda katkı sağlamaktadır. 

Bolu merkez başta olmak üzere Gerede, Mudurnu, Göynük, Seben, Mengen, Yeniç Ağa, Kıbrıscık ve Dörtdivan olmak üzere 9 adet ilçeden oluşmaktadır. Şehrin en kalabalık ilçesi Merkez, en az nüfusa sahip ilçesi ise Kıbrıscık’tır. 

  • Yayla
  • Mengen, Bolu, Gerede, Mudurnu, Kıbrıscık yaylaları ile meşhurdur.
  • Göller
  • Yedigöller, Abant Gölü, Karagöl, Sülüklügöl, Gerede Çayı, Mudurnu Çayı, Büyüksu, Mengen Çayı önemli sulak alanlar arasındadır. 

 

Bolu’da Gezilecek Yerler

Bolu’da gezilecek yerler nelerdir? Bolu’da yaşam nasıldır? Bolunun meşhur yemekleri nelerdir? İşte bolunun bilinmeyen tarihi!

Harika doğası ve tertemiz havası ile Bolu, huzurlu bir tatil geçirmek isteyenlerin uğrak noktası olmaktadır. Bolu gezinize merkezde veya komşu ilçelerde bulunan Bolu Evlerini görerek başlamanızı öneririz. Şehrin köklü geçmişini yansıtan bu evler, ziyaretçilerini zamanda yolculuğa davet ediyor. Bunun yanında, Bolu Müzesini gezerek şehrin tarihine dair ayrıntılı bilgi edinilebilir. 

Mudurnu ilçesinde bulunan Yıldırım Bayezit Cami, Zafer Kulesi zamana meydan okuyarak hasar almadan günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Şehre kışın gelecek ziyaretçiler Kartalkaya Kayak Merkezinde kış sporlarından faydalanmalıdır. 

Şehre yakın illerden piknik için gelecek ziyaretçiler veya turistler, Abant, Yedigöller, Gölcük Tabiat Parkı, Seben Gölü, Sülüklü Göl gibi doğanın içindeki yapılarla ziyaretin keyfini çıkarabilir. 

1. Abant Gölü

Karadeniz Bölgesinin Batı Karadeniz bölümünde yer alan göl, Abant dağları üzerinde yer almaktadır. Göl denizden 1.325 metre yüksektedir. Doğanın yeşilinin göle yansıdığı bu anlara görmek için Abant Gölü Bolu gezisi sırasında mutlaka ziyaret edilmelidir.

2. Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller Milli Parkı, Bolu’ya 42 kilometre uzaklıktadır. Yedigöller havzasında; Seringöl, Büyükgöl, Nazlıgöl, Deringöl, Sazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl adında 7 adet göl bulunmaktadır. 

3. Kartalkaya Kayak Merkezi

Bolu’ya yaz ve bahar aylarında gelen ziyaretçilerin uğrak noktalarından biri de Kartalkaya Kayak Merkezidir. Bu değerli yapı sadece Bolunun değil, Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden biridir. Özellikle kış turizmi açısından şehre büyük önem katmaktadır.

4. Tarihi Bolu Evleri

Eski yapılı evleri seven, doğanın içerisindeki bu değerli yapıları görmek isteyen kişiler bu evlere hayran kalacaktır. Bu tarih evler, ülkemiz için önemli tarihi yapılar arasında yerini almaktadır. Mudurnu’da 202, merkezde 32, Göynükte 114, Kıbrıscık’ta ve Yeniçağ’da 2, Mengen’de 3 tane olmak üzere Bolu’da toplam 360 adet eski Türk evi bulunmaktadır.

Bolu’da gezilecek yerleri yukarıda sizler için listeledik. Peki, Bolu’da ne yenir? İşte bolunun yöresel lezzetleri!

Bolu’da Ne Yenir?

Bolu sadece tarihi yapısı ve doğal güzellikleri ile değil, yöresel yemekleri ile de kendine hayran bırakmaktadır. Özellikle Mengen ilçesindeki aşçıların ünü dünya geneline yayılmıştır. Bolu’da bulunan pek çok evde topraktan yapılmış fırınlar bulunmaktadır. Bu fırınlarda ana yemeklerden tatlılara kadar pek çok lezzet yapılmaktadır. Bolu’nun yöresel lezzetleri arasında ovmaç çorbası, yayla çorbası çorbalarda başı çekmektedir. Bunun yanında şehirde Abant kebabı, Yedigöller kebabı sevilen lezzetler arasındadır. 

Bolu sofralarının olmazsa olmaz tatlarından biri de mengenpilavıdır. Bolu ziyareti sırasında bu bol malzemeli ve lezzetli pilavın mutlaka tadına bakılmalıdır. 

Lezzetler; Kabaklı gözleme, yoğurtlu gözleme, kaldırık dolması, Bolu beyi tatlısı, kedi batmaz, höşmerim, saray helvası, paşa pilavı, yoğurtlu baklava çorbası, Bolu köftesi şehrin gözde lezzetleri arasındadır. 

 

Bolu’da Sosyal Hayat ve Alışveriş

Her yılın ağustos ayında Uluslararası Köroğlu Festivali düzenlenmektedir. Festival 3 gün boyunca sürmektedir. Festivalde çeşitli etkinlikler, doğa yürüyüşleri, bisiklet turları, dans gösterileri, sanatçı konserleri, kermes gibi etkinliklerle festival halk arasında coşkuyla kutlanmaktadır. Bolu otobüs bileti alarak festival günlerinde hem tatil hem de eğlence fırsatı bulunabilir. 

Bolu’da aktif bir gece yaşamı bulunmamaktadır. Fakat gündüzleri kafe, restoran, bar gibi yerlerde konaklama imkânı sunulmaktadır. Gece saatleri genellikle merkez içerisinde devam etmektedir. Şehirde AVM, sinema salonları, spor tesisleri, varlığını artırmıştır. Bolu’da konaklamak için otel, pansiyon, apart, konuk evi gibi seçenekler bulunmaktadır. 

Şehrin içerisinde Abant İzzet Baysal Üniversitesi bulunduğu aktif eğitim şehirlerinden biri haline gelmiştir. 

Bolu’da Ulaşım

Bolu’da ulaşım halk otobüsleri ve minibüsler ile sağlanmaktadır. Bolu belediyesine bağlı tüm toplu taşımalarda Bolu Kart kullanımına geçilmiştir. Bolu içerisinde bir havalimanı bulunmadığı için yakın ilçelerden şehre ulaşım sağlanabilmektedir. Bolu otobüs bileti ile her ilçeden aktif olarak sefer bulunmaktadır. 

Bolu’nun bu eşsiz doğasını ve tarihi güzelliklerini yakından görmek isteyen ziyaretçiler bolu otobüs bileti almak ve gerekli sefer bilgilerini öğrenmek için site iletişime geçerek gerekli bilgilere ulaşabilir. 

 

About Bolu
Population:-
Phone Code:-
Plate Code:-
Bolu
26 Apr Fri, Cloudy
18.35°
Sat
11.61°
Sun
14.71°
Mon
12.75°
Tue
13.75°
Wed
12.23°
Mobile App
Google PlayApp StoreApp Gallery