Düzce

Düzce

Düzce Gezi Rehberi

1999 yılında il statüsü kazanan Düzce, Batı Karadeniz'de yer alan yemyeşil bir şehirdir. 2016 yılında yapılan nüfus sayımlarına göre Düzce'de 370.371 kişi yaşamaktadır. Şehir Karadeniz kıyısına paralel uzanmış dağlara sahiptir. 1999 yılında yaşanan deprem sonucunda şehir ekonomik açıdan büyük bir yıkıma uğramıştır. Günümüzde sanayi dışında tarım, hayvancılık ve ormancılık halkın genel geçim kaynakları arasındadır. Şehir 2 metropol şehir arasında bulunduğu için her daim dinamik bir yapıda kalmaktadır. Batı Karadeniz'de yok olmadan duran tek antik kent olan Düzce, tarihi açıdan ayrıcalıklı bir yere sahiptir.

Düzce, Hititlerin hüküm sürdüğü coğrafyalardan biridir. Geçmişi bu denli eskilere dayanan Düzce tarihi açıdan 4 önemli döneme tanıklık etmiştir. Bu dönemler; Britanyalılar Devri, Roma ve Bizans Dönemi, Osmanlı Devri ve Cumhuriyet Dönemi olarak isimlendirilmektedir. Düzce ve çevresinin bilinmeye başladığı dönem 15 yüzyıldır. Özellikle tarihi olarak önemli bir yere sahip olan Evliya Çelebi'nin Seyahatname eserinin 2 cildinde Düzce'de bulunan Tuz Pazarının ismi geçmektedir. 

Britanyalılar döneminde şehir geniş bir ova ve bataklıktan ibaretti.  Roma ve Bizans döneminde bir takım gelişmeler görülmeye başlanmış ve Romalıların eliyle bataklıklar ıslah edilmiştir.  Bizanslıların gelmesiyle şehir, en parlak dönemini yaşamıştır. Osmanlı döneminde bölge Konsopa adı ile anılmıştır.

Bu dönemde Düzce aşama aşama gelişmiş ve merkezi bir konum haline gelmiştir. Cumhuriyet Devri ile birlikte Düzce'ye bağlanan şehirlerin de etkisiyle kültürel etkileşim artmıştır. D-100 ve TEM otoyolları sayesinde Düzce ulusal ve uluslararası düzeyde önem kazanmıştır.

Düzce'de Gezilecek Yerler

Düzce yeşillik kaplı doğası ile ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Cumayeri, sal yarışı yapmak isteyen ziyaretçilerin uğrak yerlerinden biridir. Türkiye'deki 3 büyük sal yarışı parkuru bu alanda bulunmaktadır. Eşsiz doğal güzellikleri ve adrenalinin yaşandığı bu ender yer turistlerin ilgi odağıdır. 

Darıyeri Yörükler Yaylası ve Kocayayla da ‘’off-road’’ yarışları düzenlenmektedir. Hız ve gösteri tutkunları bu bölgeye bayılmaktadır. Bölgede yarışların yanı sıra kamp, dağ yürüyüşü ve foto safari yapanlar içinde uğrak noktalar bulunmaktadır. 

Hava sporlarına ilgi duyan ve gösterileri takip etmek isteyen ziyaretçiler Gölyaka ilçesinde bulunan hava parkını mutlaka ziyaret etmelidir. Şehirde yelken sporları ve su altı sporları için oluşturulmuş pek çok alan bulunmaktadır. 

Prusias Ad Hypium

Konuralp gölgesinde bulunan ve tarihi M.Ö 3.yıla kadar uzanan antik kent, tarihi olarak büyük öneme sahiptir. Buradaki yerleşim tabak çayları ve Küçük Melen yakınında kurulmuştur. Antik Kent içerisinde mezar mermerleri, mimari eserler, paralar, Tanrıça Tyche heykeli ve Roma Köprüsü bulunmaktadır. 

Antik Tiyatro

Antik Tiyatro, Konuralp’in ekmek zenginliğini kanıtlayan değerli kalıntılardan biridir. Milattan önce 1. Yüzyıla kadar bölgeye ev sahipliği yapan Prusias Krallığına dair sanatsal yapıyı simgeleyen eser, yerel halk tarafından Kırk Basamaklar olarak bilinmektedir. 

İlin Kuzeyinde yer alan Akçakoca, turistlerin uğradığı popüler tatil cennetlerinden biridir.  Berrak ve temiz denizi, inci ve kara kumu yaz mevsiminde pek çok turisti kendine çekmektedir. 

1. Akçakoca Ceneviz Kalesi

2. Aydınpınar Şelalesi

3. Hemşin Camii

4. Güzeldere Şelalesi

5. Fakıllı Mağarası

6. Püren Yaylası

7. Efteni Gölü

Düzce’ye Nasıl Gidilir?

Düzce'ye karayolu ile ulaşım oldukça kolaydır. Ankara veya İstanbul tarafından otoban kullanılarak Düzce rahatça görebilmektedir. Düzce yakın illerden geliş süreleri;

1. Zonguldak 2 saat

2. Sakarya 1 saat 10 dakika

3. Ankara iki buçuk saat

4. Kocaeli 1 saat 40 dakika

5. İstanbul 3 saat

6. Bursa 3 saat 15 dakika

Düzce Mutfağı ve Düzce’de Konaklama

Düzce mutfak kültürü hamur işleri ve yeşil sebzeler üzerine yoğunlaşmıştır. Şehirde her çeşit yemek pişse de yöreye ait lezzetler bulunmaktadır.  Bunlar; arnavut böreği, göbete ve mantısı, şıl böreği, katlama, su böreği, sarı burma, boşnak böreği ve tatlısı, höşmerim ve tavuklu keşkek, gözleme, lepsi, mamursa ve halujları, karalahana yemeği ve mısır ekmeği şehirde sevilen lezzetler arasındadır. 

Şehirde zeytinyağlı ve etli yemekler de yapılmaktadır. Düzce’de bu anlamda yöresel tatları sunan pek çok restoran bulunmaktadır. Bu restoranlarda her çeşit yöresel lezzeti bulmak olanaklıdır. 

Düzce merkez ve sahil kıyılarında fiyata göre pek çok otel bulunmaktadır. Otel konusunda gelişmiş şehirler arasındadır. Otel dışında ise Fenerbahçe'ye ait sosyal tesisler, apart oteller, pansiyonlar ve kamp alanlarında konaklama imkânı bulunmaktadır. 

Düzce'de Ulaşım

Düzce'de şehir içi ulaşım taksi, halk otobüsleri ve dolmuşlar ile sağlanmaktadır. Belediye otobüsleri sayesinde şehrin her yerine ulaşmak mümkündür. Şehir dışından gelecek olanlar otogar şehrin merkezinde bulunmaktadır. Konumunda ötürü her ilden gelen otobüs firmaları Düzce’ye uğramaktadır. Bu anlamda sefer konusunda kolaylıklar sunmaktadır. Bunun yanında Ankara üzerinden YHT hızlı tren seçeneği bulunmaktadır. Şehirde havalimanı bulunmamaktadır. Hava yolu ile ulaşım sağlayacaklar komşu illerden aktarma yapmalıdır. 

Düzce otobüs bileti almak isteyen ve seferler hakkında bilgi edinmek isteyen yolcularımız iletişim numaraları üzerinden bizimle iletişime geçebilir. 

About Düzce
Population:-
Phone Code:-
Plate Code:-
Düzce
19 Apr Fri, Rainy
14.42°
Sat
11.28°
Sun
10.79°
Mon
13.78°
Tue
14.89°
Mobile App
Google PlayApp StoreApp Gallery