Bitlis

Bitlis

BİTLİS ŞEHİR REHBERİ

Kültür değerleri, tarihi ve İslami eserleriyle bilinen Bitlis Doğu Anadolu’da yer alır. Anadolu’nun önemli dağlarından ve göllerinden bazılarına ev sahipliği yapmasıyla ön plana çıkan şehir, gezginlerin ve fotoğrafçıların akınına uğrar. Bir açık hava müzesini andıran Bitlis’in tarihi 7000 sene öncesine dayanır. Önce MÖ. 2000 yılında Hitit egemenliğine girmiş, ardından Asur, Urartu, Med ve Pers hakimiyetine geçmiştir. MÖ. 331 yılında Büyük İskender Bitlis’i Medlerden alarak uzun yıllar bu topraklarda hüküm sürmüştür. 1514 yılında Osmanlı topraklarına katılmış olmasına rağmen Birinci Dünya Savaşı esnasında Çarlık Rusya’nın işgaline uğramış ancak özgürlüğüne kavuşan ilk Türk kenti olmuştur. 

Türkiye’de yaşanan en uzun kışlardan biri Bitlis’te olduğu için kayak turizmi gelişmiştir. Karın yerde kalma süresinin fazla olması kış sporları bakımından tercih edilir bir yer olmasını sağlar. Şehrin tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmek için yaz aylarında gelebilir ve çok sıcak olmayan havalarda doyasıya gezebilirsiniz. Ayrıca otobüs biletinizi Haziran ayına alacaksanız Tatvan Doğu Anadolu Fuarı’nda yöresel el işleri ile el sanatlarını yakından inceleyebilir, bölgenin en güzel lezzetlerini tatma şansı bulabilirsiniz. Son derece geleneksel birkaç gün geçirmek isteyenler için ciritten güreşe, müzikten yemeğe pek çok eğlenceli etkinliğin düzenlendiği Ahlat Kültür Haftası Şenliklerine katılabilirsiniz. 

 

Bitlis’te Gezilecek Yerler

Önemli tarihi eserlerin yanında doğal güzellikleriyle de dikkat çeken Bitlis, her mevsim otobüs bileti veya uçak bileti alarak gelebileceğiniz bir şehirdir. Neolitik Çağa uzanan tarihinden geriye kalanlar görülmeye değerdir.

  • Ülkemizdeki en büyük yanardağ olan Nemrut Dağı, Bitlis’te en çok turist ziyareti yapılan yerdir. Yerli ve yabancı turistler sadece Nemrut’u görmek ve kış aylarında burada kayak yapmak için uçak bileti alarak Bitlis’e gelir. İsmini MÖ. 2100 yılında bölgede yaşamış olan Babil hükümdarı Nemrut’tan alan aktif dağda Türkiye’nin en büyük krater gölü bulunur. Arazi volkanik olduğu için verimli bir toprağa sahiptir ve bitki çeşitliliği göz alıcıdır. Bölgede yer alan sıcak ve soğuk iki göl, buhar bacası ve buz mağarası görülmesi gereken noktalardır.
  • Bir kısmı Bitlis’te bulunan ve yörede yaşayanlar tarafından deniz olarak görülen Van Gölü, Nemrut Dağı’nın patlamasıyla oluşmuş olan volkanik bir göldür. Suyu tuzlu ve sodalı olmasına rağmen yaz aylarında dolup taşan plajları vardır. Dilerseniz Tatvan- Van arası feribot seferleri ile göl üzerinde nefis bir yolculuk yapabilirsiniz.
  • İhtişamlı görüntüsü ile şehrin sembolik yapılarından olan Bitlis Kalesi, MÖ 312 yılında Büyük İskender’in komutanlarından Bedlis tarafından yaptırılmıştır. Bedlis aynı zamanda şehrin isim babası olarak bilinmektedir. Yapılan kazılar sonucunda Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinden kalan bir hamam ve çeşitli eserler gün yüzüne çıkarılmıştır.
  • Sekiz asırlık geçmişiyle gezilecek yerlerin başında gelen İhlasiye Medresesi, bir Selçuklu yapısıdır. Dönemin önde gelen eğitim merkezlerinden olan medresede önemli sanatçılar ve bilim insanları yetişmiştir.
  • Dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığı olarak bilinen Ahlat Selçuklu mezarlığı, bir açık hava müzesi gibidir. 8169 mezar taşı üzerinde bulunan kabartmalar ile süslemeler Bitlis tarihi ile ilgili önemli izler taşır.
  • Ahlat’a gelmişken Çifte Kümbetler’i görmeden gitmek olmaz. Bin yıllık kümbetlerin kızıl taşları, silindir yapısı ve külah şeklindeki kubbeleri ile özellikle kış aylarında eşsiz görünmektedir.

Otobüs biletinizi veya uçak biletinizi erkenden alarak Bitlis gezinizi planlamaya başlayabilir, benzersiz bir doğa ve kültür gezisi için ilk adımları atabilirsiniz.

 

Bitlis’e Gidildiğinde Tadılması Gereken Lezzetler

Gezmekten karnınızın kazındığı zamanlarda tadacağınız tüm yemeklerin lezzet patlaması yaşatacağından eminiz. Bitlis’te hayvancılık oldukça geliştiği için yöresel tariflerde et kullanımı çok yaygındır. Burada mutlaka yemeniz gereken ilk lezzet elbette büryan kebabıdır. Kuzu etinin tandırda pişirilmesiyle hazırlanan et su buharı da alarak yumuşacık olur ve tandır ekmeğiyle birlikte servis edilir.

Uykuyu bölen çorba olarak anılan avşor çorbası, Bitlis’te tatmanız gereken bir diğer lezzettir. Gece 03.00’te hazırlanmaya başlanan çorba saat 05.00 sularında servis edilmeye başlanır. Tandırda pişirilen büryandan elde edilen yağa et ve sebzeler karıştırılarak hazırlanan çorba, güne erken başlayanlar için en güzel kahvaltı alternatifidir. 

Yöresel lezzetlerden olan ciğer tepelemesi özellikle koyun ciğeri kullanılarak hazırlanır ve kıyma, bulgur, biber, soğan gibi malzemelerle harmanlanır. Tuzlu suda haşlanan köfteler üzerine eritilmiş tereyağı dökülerek servis edilir. Son olarak ağzınızı tatlandıracak bir lezzeti de önermeden geçmek istemeyiz. Bayat ekmek, pekmez ve tereyağı ile hazırlanan hafif tatlı kaymak veya dondurma ile sunuma hazır hale geliyor.

 

Bitlis’te Konaklama Alternatifleri

Bitlis’te turizm sektörü gün geçtikçe iyileşmekte olduğu için uçak bileti ve otobüs bileti alarak gelen turistlerin sayısı da artmaktadır. Şehirdeki konaklama alternatiflerinin çoğu merkez ilçe olan Tatvan’da yer alır. Lüks ve konforlu otellerden gezilecek yerlere ulaşmak rahat olduğu için çoğunlukla 4 ve 5 yıldızlı olanlar tercih edilir. Dağ, orman ve göl manzaralarıyla çevrili alternatifler misafirlerine ev konforu sunar.

Kış sporları için gelenler Bitlik Kayak Merkezi’nde yer alan otel veya kayak evinde konaklayarak kar tatilinin tadını çıkarabilir. Bembeyaz dağ manzaralarına karşı sıcacık odaların keyfini sürerken hem dinlenmiş hem tatmin olmuş hissedersiniz.

Bitlis’in en güzel doğa harikası olan Nemrut krater gölü çevresi, kamp yapmak isteyen maceraperestler için eşsiz bir alternatiftir. Yüksekte olduğu için yaz mevsiminde bile serin olan bölgeye giderken ihtiyacınız olabilecek kamp malzemelerinin tamamını almayı unutmamalısınız. 

 

Bitlis’te Ulaşım

Uçak bileti alan yolcular Muş, Van, Diyarbakır ve Batman aktarmalı uçaklarla Bitlis’e ulaşabilir. Karayolunu tercih eden yolcular ise otobüs bileti almalıdır. Konforlu ve size özel bir ulaşım isterseniz araç kiralayabilir veya taksi tutabilirsiniz.

Bitlis’te şehir içi ulaşım minibüsler ve halk otobüsleri ile sağlanır. Sabah yediden akşam ona kadar devam eden ve saat başı kalkan otobüsler Bitlis- Tatvan arası ulaşım için en iyi alternatiftir. Tatvan- Van arası feribotlar ise hem turistik hem kolay olması nedeniyle en çok tercih edilen ulaşım yöntemidir. 

Bitlis seyahatinizde otobüs biletinden gezilecek yerlere kadar sormak istediğiniz tüm sorular için bize ulaşabilirsiniz.


 

About Bitlis
Population:-
Phone Code:-
Plate Code:-
Bitlis
18 Apr Thu, Cloudy
10.45°
Fri
11.95°
Sat
11.83°
Sun
10.71°
Mon
9.44°
Tue
11.5°
Mobile App
Google PlayApp StoreApp Gallery