Aksaray

Aksaray

Aksaray Şehir Rehberi

İç Anadolu Bölgesi'nde Konya'nın doğusunda, Niğde'nin kuzeybatısında, Ankara'nın güneydoğusunda yer alan Aksaray, 7626 kilometrekare yüz ölçümü ile şehir rehberinde yerini almaktadır. Şehrin her yerini keşfetmeye layık gören gezginlerin, Aksaray otobüs bileti arayanların merak ettikleri “Aksaray gezilecek yerler”, “Aksaray’da ne yenir?” gibi soruların cevapları ise aşağıda derlendiği gibidir. 

Aksaray Tarihi

Şehrin adı, İlk Çağda Garsaura, Hitit tabletlerinde ise Kurşura olarak geçmektedir. Şehir Kapadokya Kralı Archeleos döneminde yeniden düzenlenerek Archelosun şehri manasına gelen Archelais adını almıştır. Örneğin, Caesar- Kayseri, Heraklius- Ereğli gibi.

Türklerin Anadolu'ya gelmesi ile birlikte, Şehrin adı Türk diline uyarlanarak Aksaray olarak anılmaya başlamıştır. Bazı Osmanlı kaynaklarında şehrin ismi Aksara olarak da geçmektedir. Şehir yaklaşık 1000 yıldır adını muhafaza eden tarihi şehirlerden biridir. Halk arasında şehrin adı Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde geçen adını 2. Kılıçaslan’ın yaptırmış olduğu Beyaz Saraydan aldığı söylense de bu söylentinin tarihi ve resmi bir dayanağı bulunmamaktadır. 

Aksaray’ın bu denli kültür koridoru olması ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapması, ziyaretçilerin ilgisi çekmektedir. Ziyaretçilerin bu anlamda sorduğu Aksaray’ın neyi meşhur? Aksaray’da gezilecek yerler nelerdir? Gibi merak edilen soruların cevapları işte yazının devamında!

Aksaray’da Gezilecek Yerler

Aksaray'da birbirinden güzel gezilecek yerler bulunmaktadır. Doğal güzelliği ile Ihlara Vadisi, Selçuklu mimarisinin önemli yapıtlarından biri olan eğri minare, bölgenin tarihi mirasını yansıtan Acemhöyük, Güzelyurt Evleri, Sümbüllü Kilisesi, Aksaray Zinciriye Medresesi, Nora Antik Kenti ve Aksaray Müzesi bulunmaktadır.

Ihlara Vadisi

Hasan Dağı'nın kuzeydoğusunda Ihlara kasabasında yer alan vadi, doğal güzellikleri ile dikkat çeken ve görülmesi gereken yerler arasındadır. Eski adı Peristremma olan ve 14 kilometre uzunluğa sahip Ihlara Vadisini. Melendiz Çayı baştan sona dolanarak 100/200 metre derinliklerinde bir kanyon oluşturmaktadır. Ihlara Vadisi, bir yerleşim yeri olmaktan ziyade daha çok dini merkez olarak ön plana çıkmıştır.

Eski Minare

Eski Minare, Aksaray merkezde bulunmakta ve yapıtın 1221-1236 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Eski Minare silindir gövdeli bir yapıya sahiptir. Adını eğri duran minaresinde almaktadır. Yapıt kırmızı tuğlalardan oluştuğu için Kızıl Minare olarak da anılmaktadır.

Acemhöyük

Acemhöyük, Yeşilova köyünde yer almaktadır. İl merkezine ortalama 18 kilometre uzaklıktadır. Bu alanda tarihte ilk yerleşim, Erken Tunç Çağı’nda görülmektedir. Bu bölgede yapılan arkeolojik kazılarda; süs eşyaları, damgalar, boncuklar, çömlekler, çanaklar, Fildişi yapıtlar, heykelcikler, evler bulunmuştur.

Sümbüllü Kilisesi

Sümbüllü Kilisesi'nin bir manastıra ait olduğu tahmin edilmektedir. Yapı hakkında fazla bilgi bulunmamakla birlikte kilisenin, 11 ile 12 yüzyıllar arasında yapıldığı düşünülmektedir. Kilisenin en önemli detayları tarihi freskolardır. İncil’deki bölümler, Mikail ve Cebrail arasında Meryem, Aziz tasvirleri ve Meryem'in ölümü gibi kalıntılar bugüne kadar bozulmadan gelmeyi başarmıştır.

Aksaray’da Ne Yenir?

Aksaray kültürü ve yöresel yemekleri tarihe ışık tutmaktadır. Gelişmekte olan şehirler arasında bulunan Aksaray’da hububat üretimi yaygın olduğu için buğday ve buğday kullanılarak yapılan yemekler ön plandadır. Bununla birlikte hayvancılığın gelişmiş olması şehirde et ve süt ürünlerinin tüketimini yaygınlaştırmıştır.

Aksaray’ın meşhurları; köpük helvası, saray helvası sevilen yemekleri, Güzelyurt çinisi ve sele sepeti, Taşpınar halısı ve Güzelyurt çömleği şehrin meşhur ürünleri arasında yer almaktadır.

Aksaray'ın en meşhur yemeği soğanlama ve Aksaray tava olarak bilinmektedir. Kolay ve pratik yapılabilen sarığı burma ile karıştırma şehirde en çok yapılan yöresel yemeklerden bir tanesidir.

Evlerde ve restoranlarda sıklıkla yapılan diğer yöresel tatlar; sıkma, mantarlı bulgur pilavı, kokina çorbası, arabaşı çorbası, çiğleme, kapak böreği, incelek tatlısı, kabak ağdası, soğan dolması Aksaray’ın sevilen lezzetlerindendir. 

Aksaray’da Alışveriş ve Sosyal Yaşam

Aksaray, Türk halı dokumacılığının günümüzde devam ettiği yerlerden birine ev sahipliği yapmaktadır. Aksaray Taşpınar, halı ve kilimleri ile ön salmış bir ilçedir. Taşpınar halılarının önemli özellikleri arasında çözgü, atkı ve düğüm iplerinin tamamının da yünden yapılmasıdır. ‘Yoz’ adı verilen karaman cinsi koyun türünden elde edilen yünler ile ürünler dokunmaktadır. Aksaray’da alışveriş yapacak ziyaretçiler, namazlık, Taşpınar halıları, çift somya, kelle, yastık, heybe ve eğerlik örtüsü gibi ürünlere mutlaka göz gezdirmelidir.

Aksaray’da gece yaşamı oldukça sakindir. Yerel halk yemekten sonra genelde ev gezmelerini tercih etmektedir. Fakat şehrin merkezinde ziyaretçilerin konaklaması için otel, pansiyon, ev, konak evi, apart otel gibi yerler bulunmaktadır. Bunun yanında merkezde eğlence mekânları, kafe, restorant, türkü bar gibi etkinlik alanları da bulunmaktadır. 

Aksaray'da Ulaşım Nasıl Gerçekleşir?

Aksaray ulaşım konusunda kolaylık sunan şehirlerden biridir. Aksaray otobüs bileti her zaman kolaydır. Çünkü şehir konum itibariyle pek çok şehir için köprü oluşturmaktadır. Bu anlamda Aksaray otobüs bileti bulma konusunda ziyaretçilerin sorun yaşayacağı en ufak bir nokta bulunmamaktadır. 

Aksaray'da ulaşım, otobüs, dolmuş ve taksiler aracılığı gerçekleşmektedir. Yüzölçümü bakımından küçük bir şehir olması sebebiyle merkezden pek çok ilçeye kolay bir şekilde ulaşım vardır. Aksaray’ın güzel tarihi yapısını görmek ve şehri tam anlamıyla gezmek isteyen ziyaretçiler Aksaray otobüs bileti konusunda bizimle iletişime geçerek bu eşsiz gezi keyfine bir an önce kavuşabilir.

 

About Aksaray
Population:-
Phone Code:-
Plate Code:-
Aksaray
19 Apr Fri, Sunny
13.61°
Sat
15.61°
Sun
12.91°
Mon
14.61°
Tue
15.46°
Wed
20.94°
Mobile App
Google PlayApp StoreApp Gallery