Ağrı

Ağrı

Ağrı Şehir Rehberi

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Ağrı, kuru ve çok soğuk bir iklim yapısına sahiptir. Şehrin toplam nüfusu 549.262, yüzölçümü ise 11.520 kilometre kara bir alan üzerine kurulmuştur. Doğal güzellikleri ve tarihi yapısı ile ziyaretçilerini büyüleyen bu şehre yönelik “Ağrı’da gezilecek yerler nelerdir?” Ağrı’da ne yenir?” gibi soruların sıkça sorulduğunu söylemek mümkündür. Uçak bileti bakan gezginler için bu soruların cevapları aşağıda verildiği gibidir. 

Ağrı Tarihi

 

Geçmişte Ararat, Karaköse ve Karakilise adlarıyla anılan şehir, Orta Asya'dan gelen farklı kavimlerin Anadolu'ya geçiş köprüsü olmuştur. Bu durumdan dolayı çoğu yerleşik düzene sahip olmasa da şehir farklı medeniyetlere ev sahipliği yaparak kültür koridoru oluşturmuştur. Ağrı topraklarında; Mitanniler, Hitit, İskit, Urartu, Kimmerler, ve Pers uygarlıkları yaşamıştır. 1054 yılında Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey'in komutasında yapılan akınlar sonucunda şehir Türk yönetimini geçmiştir.

 15 Nisan 1918 yılında Rusların eline geçen Ağrı, 1921'de Sovyetler Birliği ile yapılan anlaşma sonucuyla Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisine alınmıştır. Şehrin bu kadar çok medeniyete ev sahipliği yapması, onlarca tarihi esere ve güzelliğe sahip olmasına neden olmuştur. Bunun turizm açısından katkısı büyük olsa da şehir geçimini genellikle hayvancılık ve tarım üzerinden sağlamaktadır. Türkiye çapında önemli yere sahip olan koyunculuk, Tendürek ve Ağrı Dağları üzerinde bulunan yaylalar da yapılmaktadır. Peki, Ağrı’da nereye gidilir? Ağrı’da ne yenir? İşte Ağrı’nın eşsiz özellikleri!

Ağrı’da Gezilecek Yerler

Medeniyetler beşiği olarak bilinen ve Mezopotamya’nın önemli bir köprüsü olan Ağrı şehri, önemli kültür mirasına ev sahipliği yapar. Ağrı deyince akla ilk olarak Ağrı Dağı gibi doğal güzellik gelse de bunun yanında hem şehir merkezinde hem de şehrin dışında yer alan farklı tarihi yapılar bulunmaktadır. Bu yapıtlar eski zamanlardaki İhtişamını ve kültürünü korumaktadır.

Ağrı Dağı

Ağrı Dağı, Türkiye'nin doğu ucunda bulunmakta, Türkiye, İran ve Ermenistan sınır kavşağında yer almaktadır. Dağın kuzeyinde Iğdır' Ovası güneyinde Doğubayazıt Ovası ve güneydoğusunda ise sönmüş volkan olan Küçük Ağrı Dağı bulunmaktadır. Ağrı Dağı'nın yüzde 65'lik bölümü Iğdır ili içerisinde %35'lik bölümü ise Ağrı ile içerisinde bulunmaktadır.

İshak Paşa Sarayı

İshak Paşa Sarayı diğer bir ismiyle İshak Paşa Külliyesi 116 odalı bir bey kalesidir. Doğubayazıt’ın 5 kilometre uzağında yer alan saray, Ağrı Dağı'na çok yakındır. Sarayın içerisinde vami, türbe, surlar, iç ve dış avlular, koğuşlar, divan ve harem salonları bulunmaktadır. Bunun yanında Kürt yazar ve bilim adamı ‘Ahmed-i Hanin’ bu sarayda kâtiplik yaptığı bilinmektedir.

Ağrı ayrıca; Pazı kalesi, Küpkıran Kalesi, Zencir Kalesi, Tokluca Kalesi, Kızkalesi, Kan Kalesi, Kuje kalesi, Avnik Kalesi, Havran Kalesi, Toprakkale, Diyadin Kalesi, Hamur Kümbeti, Karagöz Kilisesi, Anzavur Tepesi, Uzunveli Kalesi, Girik Tepesi, Tendürek Kalesi, Antik Kent, Süleyman Kümbet Köyü, Kızıl Ziyaret Kalesi, Meya Mağaraları, Patnos Kalesi, gibi önemli yapıtlara ev sahipliği yapmaktadır.

 

Ağrı’da Ne Yenir?

Ağrı’yı ziyaret etmek isteyen turistler “Ağrı’da ne yenir? Ağrı nesi ile meşhurdur?” Gibi soruları ziyaret öncesinde araştırmaktadır. Sizler için Ağrı’nın yöresel lezzetlerini aşağıda sıraladık.

Abdigor Köftesi

Şehrin en tanınmış yemeği olan Abdigor Köftesi, Doğubayazıt ilçesinde yaygın olarak yapılan ve içli köfteye benzeyen bir yemektir.

Haşıl

Haşıl Ağrı’nın en lezzetli yemeklerinden biridir. Yemek sofralarda meze olarak da ikram edilmektedir. Bu yemeğin önemli özelliği tek bir tabakta sunulması ve herkesin bir tabaktan yemesidir. 

Ağrı’nın gözde yemekleri: murtuga, yalancı köfte, pişi erdek, ayran aşı, keledoş, saç kavurma, hengel, halise gibi yemekler listede yerini almaktadır. Şehirde et yemekleri yaygın olarak yapılsa da balık tüketimi de oldukça yoğundur. Şehirde özellikle alabalık tüketimi oldukça fazladır.

Ağrı’da Alışveriş ve Sosyal Yaşam

Ağrı otobüs bileti alarak Ağrı’nın benzersiz lezzetlere ulaşma fırsatı bularak bu yılki tatil planında Ağrı’yı ziyaret edebilirsiniz. Ağrı gezisi sırasında kendine has peynirleri tadıp özellikle şehrin ünlü peynirlerinden biri olan memleket peynirini almanız tavsiye edilir. Tabii bunun yanında bir de meşhur Ağrı balından almayı unutmamalısınız.

Ağrı şehrinin aktif bir gece yaşamı yoktur. Fakat merkezi bölgede bulunan kafe ve türkü barlar geç saatlere kadar etkinliğini devam ettirmektedir.

Ağrıya Ne Zaman Gidilir? Ağrı’da Nerde Kalınır?

Ağrı sert ve karasal iklime sahip olması nedeniyle kışlar soğuk yazlar ise sıcak geçen bir şehirdir. Kış ayları karasal iklimin vermiş olduğu özellikler sebebiyle oldukça soğuktur. Turizm amacıyla Ağrı’yı ziyaret etmek isteyen kişiler, sonbahar ve ilkbaharın serinletici havalarını beklemelidir. Fakat kış turizmi için gidecek ziyaretçiler Ağrı otobüs bileti satın alarak bu gezinin keyfini çıkarabilir.

Ağrı merkezde ziyaretçilerin kalması adına oluşturulmuş konuk evleri ve oteller bulunmaktadır. Konaklama ve ulaşım konusunda ziyaretçilerin beğenisini kazanmış şehirler arasındadır. Ağrı otobüs bileti alarak bu deneyimden faydalanmanız için bizim ile iletişime geçebilirsiniz.

Ağrı’da Ulaşım

Ağrı'da şehir içi ulaşım taksi ve halk otobüsleri ile sağlanmaktadır. Uzak mesafeler için dolmuş ağları bulunmaktadır. Ağrı’da ulaşım ücretleri büyükşehirlere oranla oldukça uygundur.

Eşsiz tarihi ile Türkiye'de bulunan Ağrı, günümüzde pek çok ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır. Ağrı otobüs bileti alarak bu şehri doyasıya gezebilmek için iletişim adreslerimizden bizlere ulaşabilirsiniz.

 

About Agri
Population:-
Phone Code:-
Plate Code:-
Sun
7.93°
Mon
8.1°
Tue
8.13°
Wed
10.8°
Thu
12.61°
Agri
19 Apr Fri, Sunny
12.19°
Mobile App
Google PlayApp StoreApp Gallery