Adana

Adana

ADANA ŞEHİR REHBERİ

Toroslardan doğan Seyhan Nehri’nin kıyısındaki Adana, ülkemizdeki başlıca lezzet duraklarından biridir. İsmini, Yunan mitolojisindeki gök tanrısı Uranus’un oğlu Adanus’tan aldığı düşünülmektedir. Ancak bir Hitit kaya yazısında bölgeden “Uru Adania” yani Adana beldesi olarak söz edilmektedir. Şehrin merkezinde yer alan Tepebağ Höyüğü’ne bakıldığında, insanlığın yerleşik hayata geçtiği Neolitik Dönem’e ait buluntular görülür. Hitit, Asur ve İranlılardan sonra bir dönem Büyük İskender’in egemenliği altında kalmıştır. Roma İmparatorluğu’nun hakimiyetindeyken Doğu Roma’nın en önemli ticaret merkezlerinden biri haline gelmiştir. İlerleyen yüzyıllarda Sasaniler, Abbasiler, Bizanslılar, Selçuklular ve Ermeniler tarafından yönetilen topraklar en sonunda Türklerin hakimiyetinde kalmıştır. 

Akdeniz iklimi görülen Adana’da yaz ayları çok sıcak geçtiği için gezmek için en ideal zamanlar bahar aylarıdır. Otobüs biletini baharda almayı tercih edenler Nisan ayında gerçekleştirilen Portakal Çiçeği Karnavalı’nda oldukça eğlenecektir. Baharın gelişinin kutlandığı renkli etkinlikler arasında konserler ve sergiler bulunur. İlki 1965 senesinde düzenlenen, günümüzde ise her sene yapılan Uluslararası Adana Film Festivali sinema sektöründen önemli kişilerin ağırlandığı ve dünyadan pek çok filmin izleyiciyle buluştuğu önemli bir organizasyondur. Ayrıca eşsiz lezzetleri yakından tanıyarak tadım yapmak için Adana Lezzet Festivali ile Kebap ve Şalgam Festivali eşsiz birer fırsat olacaktır. Uçak bileti veya otobüs bileti alarak gelebileceğiniz Adana’da tarihi yerleri ziyaret etmeyi, etkinliklere katılmayı ve yöresel tatları denemeyi unutmayın.

 

Adana’da Gezilecek Yerler

Adana’daki önemli yapıların çoğu şehir merkezinde ve birbirine yakın olduğu için 1 veya 2 gün ayırmanız yeterli olacaktır. Merkezden uzak olan yerlerin görülmesi için ekstra bir güne daha ihtiyaç duyabilirsiniz. Otobüs biletinizi veya uçak biletinizi gezi planlamanıza göre alabilirsiniz.

  • Grekçe yazılmış bir kitabeye göre Roma Dönemi eserlerinden olduğu düşünülen Taş Köprü pek çok uygarlığın katkısını taşır. Bu kitabe Adana Arkeoloji Müzesi’nde görülebilir. Dünyada hala kullanılan en eski köprü ünvanına sahip olan ve tüf taşı, mermer, spoilen gibi malzemeler kullanılarak her medeniyetin kendi izini bıraktığı köprü Adana’nın gözde merkezlerindendir.
  • Ramazanoğulları Beyliği tarafından 16. Yüzyılda yaptırılan cami Adana’nın sembollerinden biridir. Efsaneye göre Ramazanoğlu’nun gördüğü bir rüya üzerine temelleri atılan cami kehanetlere uygun şekilde bitirilmediği için Adana’nın garipler şehri olduğu söylenir.
  • Seyhan Nehri kenarındaki güzel konumu ve 33 hektarlık geniş arazisiyle dikkat çeken Merkez Park, Türkiye’nin en büyük parkı olarak bilinir. Şehir içi parklar için önemli bir örnektir ve içerisinde 400 binden fazla bitki barındırır. Seyhan Nehri kenarında manzaraya karşı yürümek ve dinlenmek için en güzel yerlerden biridir.
  • Tarihin en önemli ticaret yollarından olan İpek Yolu’nun yerini alacağı düşünülen Berlin-Bağdat demiryolu hattının tamamlanması amacıyla inşa edilen Varda köprüsü, mimari ve mühendislik harikasıdır. Almanlar tarafından inşa ettirildiği için Alman Köprüsü olarak da bilinir. İşçiliği ve çevresi ile hem tarihi hem doğal güzelliklere ev sahipliği yapan manzaralar sunar.
  • 1924 senesinde açılan Adana Arkeoloji Müzesi, Cumhuriyet tarihinin en eski müzelerinden biridir. Adana ve Çukurova bölgesindeki kazılarda bulunan Hitit, Roma ve Bizans Dönemi eserlerinin sergilendiği müzede 17 bin 71 adet parça yer alır. Sütun, lahit, sikke gibi eserlerden oluşan koleksiyon parçaları Adana tarihine ışık tutar niteliktedir.

Adana’ya otobüs bileti veya uçak bileti alarak gelebilir, önerdiğimiz rotadaki önemli noktaları gezdikten sonra lezzetli yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz.

 

Adana’ya Gidildiğinde Tadılması Gereken Lezzetler

Gastronomi açısından ülkemizin önde gelen isimlerinden olan Adana, yeme- içme turizminin en yoğun yaşandığı şehirlerimizden biridir. Yemek şöleni kahvaltı ile başlar ve çoğumuzun alışık olmadığı ağır yemekler yenir. Klasik bir kahvaltı sofrası yerine ciğer kebabı yenilen Adana’da, sabahın erken saatlerinde servise başlanır ve öğlene kadar kebaplar tükenir. Yanında da ağır sayılabilecek şalgam suyu içilir. Adana’nın ünlü kahvaltısını denemek için en uygun yer Ciğerciler Sokağıdır. Eğer daha hafif bir lezzet arıyorsanız kahvaltıda Adana böreği tercih edebilirsiniz.

Elbette yerinde denemeniz gereken asıl lezzet Adana kebaptır. Şehrin pek çok yerinde bulunan işletmelerde kıyma kebabı olarak da geçmektedir. Meşhur acılı köftesi, nefis lavaşı, yanında acılı ezme, soğan ve roka salatası ile servis edilir. Adana sakatat yemekleriyle de ön plana çıktığı için ilgilenenlerin yerinde denemesi tavsiye edilir. Şırdan ve mumbar dolması yöredeki en meşhur sakatat yemekleridir. 

Geceyi tatlıyla bitirmek isterseniz Adana’da oldukça popüler olan muzlu sütü denemenizi öneririz. 

 

Adana’da Konaklama Alternatifleri

Adana’nın merkezinde yer alan Seyhan ilçesinde bulunan Sefa Özler Caddesi ve İnönü Caddesi yakınlarında yer alan oteller, güvenilir ve rahat konaklama alternatifleri           arasında ilk sıradadır. Eğer bu bölgelerdeki hareketliliği istemezseniz Seyhan Nehri kıyılarında yer alan işletmeleri değerlendirebilirsiniz. Burada 3, 4 ve 5 yıldızlı oteller ile butik oteller yer alır. 

Daha sakin bir tatil geçirmeyi planlıyorsanız Çukurova ve Taş Köprü yakınlarında bulunan butik otellerde nehir veya baraj gölü manzaralı odalarda kalabilirsiniz.

 

Adana’da Ulaşım

Adana’ya uçak bileti veya otobüs bileti alarak gelen misafirler için en konforlu ulaşım yöntemleri taksi ve kiralık araçtır. Şehir merkezine uzak yerleri ziyaret etmek için kiralık otomobil veya 24 saat aynı tarifeyi kullanan taksiler ideal seçenekler olabilir.

Adana’da şehir içi ulaşım genellikle belediye otobüsleri ve minibüslerle sağlanır. Güzergah ve kalkış saatlerine kolaylıkla erişebileceğiniz otobüs hatları belli bir saate kadar hizmet verdiği için geç saate kalan kişiler zorluk yaşayabilir. Hız ve rahatlık sunan Adana metrosu ise en iyi toplu taşıma seçeneğidir. 10 veya 15 dakikada bir geçen metrolar hafta içi 21.00, hafta sonu 23.00’a kadar hizmet verir.

Adana seyahatinizde otobüs bileti, uçak bileti, konaklama gibi konularda bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

About Adana
Population:-
Phone Code:-
Plate Code:-
Mon
14.31°
Tue
15.19°
Wed
20.22°
Adana
25 Apr Thu, Cloudy
23.54°
Fri
21.47°
Sat
20.64°
Mobile App
Google PlayApp StoreApp Gallery